avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Activitate Silvia2012

Activitate Silvia2012

Răspuns la discuția Servitutea de vedere
Repet intrebarea:
"Are dreptul sa deschida ferestrele "cu vedere" spre mine atat timp cat se afla la 0.2m/0.5m de linia de hotar? Chiar daca asa sunt casele de peste 50 de ani!"
Nu e nimeni competent sa dea un raspuns?
Sincer.....nu am timp de raspunsuri de acest tip:
"Avand in vedere de vechimea de peste 50 de ani a vecinatatii=
În sensul regulilor de drept, prevazute in Codul civ. prin care limitează exerciţiul dreptului de proprietate prin obligarea proprietarilor fondurilor limitrofe de a nu deschide ferestre, balcoane, etc. la o distanţă mai mică de 1,90 ml, dacă vederea este directă asupra fondului vecin sau de 0,60 ml, când vederea este oblică asupra acestuia.
Aceste limitele sunt însă fără aplicare în cazul deschiderilor destinate exclusiv luminării şi aerisirii apartamentelor, dacă ele nu procură vederea fondului vecin.
Legislatia menţionata limitează, ca atare, exerciţiul dreptului de proprietate în cazul vederii directe asupra fondului vecin, dar, concomitent, ele recunosc, neîngrădit, existenţa servituţii de lumină.
Numai că, limitarea, în sensul arătat, a exerciţiului dreptului de proprietate şi, corelativ, recunoaşterea existenţei unei servituţii de lumină, au un caracter reciproc, în sarcina şi, respectiv beneficiul, tuturor proprietarilor unor fonduri limitrofe. Acest lucru înseamnă că acţiunea confesorie de servitute pornită de unul dintre proprietarii învecinaţi împotriva celorlalţi nu poate avea ca obiect decât consacrarea judiciară a obligaţiei şi, în acelaşi timp a dreptului de servitute, si acestea prevazute in Codul civil.
Or, speţa prezentata de dvs., valideaza, judiciar, doar obligaţia (îngrădirea) impusă de Codul civil şi să înlătura beneficiul servituţii de lumină, ceea ce este contrar finalităţii drepturilor prevăzute de aceste texte de lege şi, ca atare, inadmisibil.
Textul din Codul civil, este ambivalent, cuprinde atât impunerea obligaţiei de respectare a anumitor distanţe în cazul servituţii de vedere, dar şi recunoaşterea servituţii de lumină şi aerisire a caseeichiar daca distanţele menţionate nu au fost respectate, in cazul fericit se impune înlocuirea ferestrelor de vedere cu ferestre de lumină şi aerisire."

Decat un raspuns de tip "pomelnic", mai bine un raspuns concret de 3-4 randuri!
1) Ai dreptul sa pretinzi "asta" pe baza articolului "...."
2) Nu ai dreptul sa pretinzi "asta" pe baza articolului "...."
Asta astept: scurt si la obiect! Cum se aplica (daca se aplica) articolele respective?
Noul Cod Civil il am si eu, nu am nevoie sa mi se expuna articolele aici.....CI CUM SI DACA SE APLICA in acest caz!
Multumesc anticipat si sper ca la urmatorul raspuns primit sa nu ma "plictisesc" pana-l parcurg in intregime.....
Oare de ce avocatii/expertii nu raspund concret si la obiect?
Se simt mai satisfacuti daca scriu un "pomelnic" de o pagina? Se cred la Cenaclu Literar?
Transforma un raspuns in "nuvela"?
Nu am nevoie sa mi se insire articolele respective (le cunosc!)......am nevoie sa stiu CLAR daca dupa atat timp mai pot pretinde ceva in sensul celor mentionate mai sus!
Da....sau nu.
Daca la fiecare raspuns primit....o luam incepand cu Teoria Relativitatii......ajung sa regret ca am pus intrebarea pe site-ul asta......de "prozatori" si de "talente literare nedescoperite".

Concret, am consultat si eu cativa avocati.
Unii mi-au spus ca voi avea castig de cauza in mod negresit. Pot pretinde inlocuirea ferestrelor "de vedere" cu unele "de lumina" (fixe si cu geam mat).
Altii mi-au spus ca nu mai pot pretinde asta dupa 30 de ani de cand exista casa vecinului.
Problema e ca eu sunt proprietara de putin timp.
In cazul de fata, se mai poate invoca termenul de 30 de ani? Ca a fost depasit....
Eu m-am mutat acum 5 ani.....
De aici, de pe acest site, voiam o parere in plus....
Răspuns la discuția Servitutea de vedere
Ok. Asta stiam si eu.
Nu am intrat in amanunte pentru a spune si motivul pentru care vreau acest lucru, dar o fac acum.
Pe scurt, " vecinul" sta mai tot timpul cu ferestrele deschise (deschidere in exterior) si mai tot timpul gasesc mucuri de tigara si scrum aruncate pe geam in curtea mea. Daca are un pres de scuturat, il scutura pe fereastra, la mine in curte....etc. Mai fac o mentiune: Linia de hotar, cea rosie ingrosata, este doar imaginara, nu exista vreun gard pe acolo. Gard pe hotar nu-mi da voie sa fac, sa pot delimita proprietatile, ca-i iau lumina (ar insemna sa-l fac cam la 0.5 m de ferestrele lui). Intrarea mea, in prezent, tine din peretele lui pana in gardul cu vecinul opus, adica 0,5m (ai vecinului in cauza)+2,5m (ai mei). Pe mine practic nu ma intereseaza sa-i zidesc ferestrele ci m-ar interesa doar ca ferestrele sa fie cu geam mat si sa fie fixe (sa nu mai gasesc tot felul de mizerii aruncate pe fereastra, in curtea mea).
Dupa 50 de ani, mai pot pretinde asta?
Vreau un raspuns concret: el are dreptul sa deschida ferestrele spre mine atat timp cat se afla la 0.2m/0.5m de linia de hotar? Chiar daca asa sunt casele de peste 50 de ani! Este inadmisibil! La fereastra numarul 1 (bucatarie) are scos burlanul de la hota, prin geam. Zi de zi.....numai miros de mancare.....daca pun o rufa la uscat, mi se imbacseste de miros.
Buna ziua,
Am nevoie de un sfat.
Caz concret:
[ link extern ]
Cu albastru, proprietatea vecinului. Cu rosu, a mea. Cu rosu ingrosat, hotarul dintre noi. Pe linia albastra vecinul are 3 ferestre cu deschidere si vedere spre mine. Tinand cont ca linia albastra ingrosata este exact ca in desen, fata de hotar as vrea sa stiu cum pot determina vecinul sa-si inchida ferestrele. Mentionez ca ambele case sunt vechi (peste 50 de ani), iar eu am cumparat casa acum aproximativ 5 ani (perimetrul rosu). In momentul cumpararii, ferestrele in cauza deja existau.