Stimati domni / doamne avocati, am observat ca dati sfaturi foarte bune pentru multe cazuri si sper sa ma puteti ajuta si pe mine, deoarece nu m-am regasit in nici unul din cele expuse.
Nu sunt un bun povestitor, dar voi incerca sa fiu cat se poate de clar.
Am avut o colaborare cu o firma, cu care practic eram angajatul lor, iar activitatea consta in largirea bazei de clienti, incasarea soldurilor etc (reprezentant vanzari), doar ca aceasta colaborare functiona in baza unui contract comercial intre firma personala (srl) si firma angajatoare.
La semnarea contractului, mi-au cerut un BO avalizat in alb, lucru care l-am si facut, pentru a constitui o garantie a banilor pe care ii incasam, undeva intre 30 000 - 50 000 RON saptamanal.
La sfarsitul fiecarei luni, imi trimiteau pe mail situatia activitatii mele si valoarea care trebuia facturata, aceasta factura lunara constituind salariul.
Dupa o buna perioada de timp, mai bine de un an, am intrat nu mi-au mai achitat factura.
Imi tot spuneau ca se va plati, ma pasau de la unul la altul, dar nu am primit nimic.
Trecuse o luna de zile si nu dadeau nici un semn ca-mi vor plati factura.
In acest moment am inceput sa trimit notificari scrise vizavi de plata celor 2 facturi si ca raspuns am primit denuntarea unilaterala a contractului si sa ma prezint la sediul firmei sa predau masina, chitantierele, etc.
Dupa cateva saptamani de cand am predat tot ce detineam de la ei, am primit pe mail si comunicarea in care era detaliata activitatea mea si suma pe care trebuia sa o facturez.
Am emis a doua factura si am asteptat sa se solutioneze situatia.
In momentul cand le-am predat actele si bunurile, imi oprisem suma primei facturi si am aproximat valoarea celei de-a doua, la care am retinut sumat de aprox 250 ron in plus, deoarece eu nu puteam sa calculez valoarea fixa ci doar estimativa a facturii.
Dupa acest scenariu, la cateva luni distanta, m-a sunat un recuperator pentru a achita suma retinuta de mine.
I-am spus acestuia ca nu am nici o datorie fata de acestia justificandu-i cu acte probatorii, urmand ca dupa retragerea acestuia sa ma cheme la conciliere.
La conciliere, ei doreau sa depun banii in contul lor, urmand ca ei sa-mi faca plata ulterior, ceea ce eu nu credeam ca se va intampla. Propunerea mea a fost de incheia un proces verbal de stergere a datoriei, a mea catre ei si a lor catre mine si emiterea unor chitante de catre mine pentru acea suma de bani, lucrul care nu l-au acceptat.
Aceste chitante erau emise de catre mine, dar nu au vrut sa le primeasca.
Aceasta conciliere a avut loc la sfarsitul lui 2010.
La inceputul lui 2011, m-au sunat de la politie ca este facuta o plangere penala impotriva mea de furt a unor bani, asa ca a trebuit sa merg sa dau cu subsemnatul, predand si acele chitante emise cu un an inainte.
Ofiterul de politie mi-a spus ca in cazul in care considera procurorul sa mai dau vreo declaratie ma vor contacta, daca nu se inchide cazul.
Dupa aceasta experienta, am avut o perioada de liniste, pana saptamana trecuta, cand am primit o comunicare de la un executor judecatoresc, ca mi-a pus poprire pe conturi si sa platesc respectiva suma plus comisioanele lor in contul lor.
La comunicare, este atasata si copia BO-ului si un proces verbal pentru taxele platite.
Este posibil si legal sa se intample un astfel de lucru, atata timp cat eu am o datorie de aprox 250 ron, iar suma totala pe bilet este de 11050 ron?
Ce posibilitati pot avea in aceasta situatie?
Mi se pare ca aceasta actiune a lor este abuziva si ilegala. Dv ce parere aveti?
P.S. Referitor la suma care o retinusem in plus fata de datoria pe care ei o aveau la mine, am dorit sa-i predau politistului caruia i-am predat si chitantele si nu a vrut sa-i primeasca, mi-a spus sa astept.
Va multumesc pentru sfaturile pe care mi le veti da.