Va multumesc pentru raspuns. Fiind ''profan'' in acest domeniu inteleg ca eram in regula si toata povestea a fost un abuz din partea domnilor politisti.
Sunt din Hunedoara si cam la doua-trei saptamani ne facem cumparaturile in Ungaria. Bineinteles ca in afara de cele proprii mai cumparam cate ceva si pentru revanzare, printre aceste produse fiind si tutunul ( aproape toti din familie suntem fumatori ). Din spusele vamesilor si din informarile de pe internet stiu ca limita legala la tutun este de 1000 gr vrac. La ultimul drum pe care l-am facut, la intoarcerea in tara am trecut granita fara a avea vreo problema cu vamesii, insa dupa vreo 10 km am fost opriti de politia dintr-o comuna . Ni s-au solicitat actele personale, ale masinii apoi am fost intrebati ce transportam si daca avem acte de provenienta pentru marfa. Crezand ca sunt in regula din toate punctele de vedere, nu am avut nicio ezitare in a spune ce marfa transportam, in ce cantitati, aratand totodata si bonurile de casa pe care le solicit de fiecare data si la fiecare cumparatura pe care o fac. Reactia politistilor cand le-am prezentat bonurile de casa a fost o reala surpriza pentru mine deoarece mi-au spus ca aceste bonuri pentru ei nu inseamna nimic si ca doresc sa vada o factura ( invocand Legea 12 cred ). Cand le-am spus ca nu suntem persoane juridice ci simple persoane fizice ( eram trei in masina : subsemnatul, sotia si soacra ) au replicat ca ne vor confisca marfa, in special tutunul. Am explicat din nou ca suntem in limitele legale ( cantitativ ) si ca nu am cum sa le prezint nicio factura fiind persoane fizice. Pareau ca au inteles insa din pacate trebuie sa-mi dea o amenda de ''doar'' 1000 RON pentru ca transportam produse accizabile fara factura. Continuand sa negociez cu ei am platit o mica ''atentie'',primind din partea lor remarca: ''sper sa nu ne mai vedem alta data''.
Trebuie neaparat sa precizez ca la cateva ore dupa mine, prin acelasi punct a trecut un coleg de serviciu care la randu-i a fost oprit de catre politistii vigilenti de mai devreme. Povestea seamana cu a noastra, diferenta facandu-se catre final cand unul din cei trei politisti a inceput sa sa planga de viata grea pe care o duce deoarece are fiica la facultate si are nevoie de o gramada de bani pentru intretinerea acesteia. A obtinut bineinteles si de la colegul meu o mica ''atentie''.
Intrebarea mea este urmatoarea : care dintre noi a avut dreptate si in cazul in care au avut domnii politisti cam cum as putea intra in legalitate si ce ar trebui sa fac pentru aceasta.
Va multumesc.