buna ziua.
am fost solicitat de un apropiat sa il imprumut cu o suma de bani pentru a demara o afacere in strainatate,bani pe care i-am dat in doua transe.pentru a fi sigur ca nu voi ramane pierdut de ei, fost la un notar ,unde a incheiat de fiecare data cate un antecontract de vanzare-cumparare.problema este ca nu am recuperat banii respectivi,iar antecontractele prevad urmatoarele aspecte:
1. vanzatorul-promitent specifica ca a luat suma de 10000 euro de la mine , suma care reprezinta pretul total pentru imobilul proprietatea sa ,compus din teren si una casa de locuit, situat in....
va scriu mai bine parte din contract pentru a fi mai exact:
”EU..am dobandit acest imobil parte prin cumparare de la..conform contractului de vanzare-cumarare nr...si parte prin mostenire conform certif de mostenitor nr...
EU...ma oblig sa ma prezint la notarul public ..si sa prefectez actul de vanzare-cumparare in forma autentica, la pretul aratat, pentru imobilul descris mai sus,dar nu mai tarziu de data de ...data pana la acre ma oblig a depun toate diligentele procurarii actelor necesare autentificarii acestui contract,respectiv sa obtin actele de proprietate,certificatul fiscal de la primarie,etc...
EU, promitent-vanzator,declar sub prevederile art.292 cod penal,pentru declaratii neadevarate si dispozitiile art. 215 al.3 CP ,privind inselaciunea in conventii,ca imobilul descris mai sus,stapanit in mod util ca proprietar ,nu a fost scos din ciecuitul civil,nu a trecut in proprietate publica in baza vreunui act normativ fiind in mod legal si continuu in proprietatea si posesia mea de la data dobandirii si pana in prezent,nu este sechestra,nu este grevat de sarcini,nu face obiectul vreunui litigiu,astfel ca eu,garantez pe cumparator-adica pe mine-impotriva oricaror evictiuni in conformitate cu art/1337 c civ,Acest imobil nu a fost instrainatanterior incheierii acestui antecontract,nu este promis spre instrainare,schimb,partaj sau donatie vreunei alte persoane fizice sau uridice din tara sau strainatate,asupra acestuia nu exista vreun drept de preferinta,retentie,folosinta,inchiriere sau vreun drept de creanta ce ar apartine vreunei persoane fizice sau uridice
noi, partile contractante,ne obligam sa ne prezentam la notarul public..in vederea autentificarii contractului de vanzare-cumparare,in forma autentica la data si pretul aratat mai sus.
in conditiile in care partile contractante nu respecta prevederile prezentului contract,iar vanzatorul -proprietar va restitui dublul avansului si toate cheltuielile suportate de cumparator.”
la notar noi nu am mai revenit pentru a face contractul,si am ramas doar cu antecontractu.
problema este ca nu am primit nici un ban inapoi,iar cand am fost la casa,am vorbit cu unchiul lui care spune ca nepotul are doar un sfert de casa si sub nici o forma nu renunta la ea. nepotul,cel caruia i-am dat banii, spune ca are jumatate de casa, si uite asa,nu mai inteleg nimic.
cum putem afla care este adevarul si cum ne putem recupera banii si asigurati prin intermediul unui contract notarial
2. cea de a doua transa a constat in suma de 20000 euro,care conform antecontractului reprezentau pretul total pentru apartamentul situat in...
va citez de asemenea din antecontract pentru a nu imi scapa ceva important:
”EU, in calitate de promitent-vanzator,am primit azi 17.06.2010 suma de 20000 euro...ce reprezinta pretul total pentru apartamentul situat in....si ma oblig ca pana la data de 30.09.2010 sama prezint la notarul public ...in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica///
imobilul desscris mai sus,a fost dobandit de mine,vanzatorul,in proprietate exclusiva prin cumparare de la...
subsemnatu,vanzator,garantez pe cumparator de evictiune si pentru vicii ascunse in conformitate cu art.1337 si art 1352 c civ si declar pe propria raspundere ,cunoscand preved art 292 CP,privind declaratiile nesincere si dispoz art.215 al 3 CP privind inselaciunea in conventii.ca nu sunt casatorit,ca imobilul ce face obiectul acestui contract s-a aflayt de la data dobandirii si pana in prezent in posesia mea,avand dreptul de a dispune libersi neingradit de acesta,nu a fost instrainat anterior sau promis spre instrainare,schimb....”
problema este ca atunci cand am vazut ca nu primesc banii, am fost la notara si mi-a sous ca apartamentul a fost luat de banca,de unde am dedus ca la momentul incheierii antecontractului, el era deja ipotecat la banca .
ceea ce ma surprinde este faptul ca notara nu a specificat nimic in aceșl moment despre aceasta,nu era obligata sa verifice apartamentul ?
va rog sa ma autati cu sfaturi pentru rezolvarea acestor probleme