Mda, asta intelesem si eu. Deci in Romania, practica de a defaima in mod rau voitor pe cineva din orice motiv, aducandu-i prejudicii de imagine se pedepseste cu amenda...
Nici nu ma mir ca a ales sa se cuibareasca in Romania.
Multumesc pentru lamurire.
Inteleg ca mare lucru nu pot face decat pe cale civila, dar in cazul in care hotarasc sa aleg aceasta varianta, credeti ca instanta imi va elibera un document oficial care sa oblige respectivele site-uri sa stearga acel continut? Pentru ca din punctul meu de vedere chiar si atata lucru ar fi suficient.
Bineinteles, ii ofer victimei tot suportul. Macar Art. 194 este inca valabil si acela chiar se pedepseste cu inchisoarea. Sigur, cu suspendare, dar avand in vedere ca mai mult ca sigur va fi judecat in lipsa, e posibil sa nu aiba parte de suspendare...
Lucrez intr-o firma de web-hosting. In data de 12 Iulie 2012 am fost contactat de un cetatean englez care m-a rugat sa investighez cu atentie plangerea pe care mi-o trimitea. Era vorba de despre o schema foarte elaborata de santaj a carui victima fusese. Santajul consta in publicarea pe un numar de 29 de site-uri externe de review-uri negative si plangeri fictive la adresa lui. Articole care ar fi umplut Google-ul la orice cautare dupa numele victimei. Daca respectiva victima nu s-ar fi conformat, autorul ar fi trecut la actiune, fapt care s-a si intamplat, cetateanul englez refuzand sa plateasca 10.000$ prin Moneygram santajistului.
Autorul este unul din fostii nostri clientii.
Desi nu eram obligat de vreo lege, am suspendat contul clientului nostru. A doua zi au aparut mai multe review-uri negative fictive la adresa noastra, mai mult decat evident, scrise de santajist. Acestea au aparut din fericire pe site-uri straine, fapt care nu ma afecteaza foarte mult.
Autorul este cetatean american, care cel putin la acea data era in Romania, fiind ajutat de o femeie, cetatean roman.
Victima a inceput demersurile legale pentru identificarea si condamnarea acestuia pentru defaimare si santaj insa stim cu totii viteza melcului turbat cu care se misca hartiile in cabinetele prafuite romanesti. La vreo doua saptamani dupa incident am primit un email de la un ofiter IGPR in care imi cerea date suplimentare legate de plangerea inaintata de victima. I-am raspuns si nici pana in ziua de azi n-am mai primit vreo veste. Insa in Anglia acesta a obtinut de la Inalta Curte de Justitie un "Injunction Order" (Obligatie de a face) pe care l-a folosit sa inlature continutul defaimator la adresa lui de pe mai multe site-uri unde postase santajistul.
Datorita faptului ca nu am fost victima santajului si doar victima defaimarii, picand in focul incrucisat dintre autor si victima, as vrrea sa stiu daca Art. 205 si Art. 206 din CP sunt in vigoare. Intreb asta pentru ca am aflat ca sunt multe dezbateri pe tema celor doua articole, datorita contradictiei intre ordonanta de modificare a CP care a fost declarata neconstitutionala de CCR.
In concluzie, sunt in vigoare cele doua articole sau nu?
Deasemenea, ce ar trebui sa fac pentru a demara o ancheta oficiala in sensul identificarii si condamnarii (daca respectivele articole sunt in vigoare)? Daca autoritatile ignora plangerea mea sau tergiverseaza rezolvarea, ce mecanisme exista pentru a le forta sa actioneze?
Motivul, pe langa cel personal este acela ca majoritatea site-urilor unde acesta a postat minciuni despre mine imi ignora cererile si dovezile pe care le trimit. Sper ca un document emis de o instanta romaneasca va avea valoare cel putin morala in ochii acelor administratori, daca nu si valoare legala.