avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters261618

Activitate ContSters261618

carmen01011958 a scris:

Da, trebuie sa platiti.
Conform codului fiscal , art.262, alin (1) scutire la plata impozitului pe mijlocul de transport se acorda persoanelor cu handicap locomotor pentru un singur mijloc de transport adaptat handicapului :
"Taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplică pentru:
a)autoturismele, motocicletele cu ataş şi mototriciclurile care aparţin persoanelor cu handicap locomotor şi care sunt adaptate handicapului acestora;"
[ link extern ]

In ceea ce priveste taxa de inmatriculare nu stiu sa se acorde vreo facilitate.



Legea 9 / 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicată în Monitorul Oficial nr. 17 din 10 ianuarie 2012
Art. 3 (1)Taxa se aplică pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite în RNTR 2, cu excepţia:
b) autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite în Legea nr. 448/2006
Categoria M1 – Vehicule concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune
In legea 448 / 2006 nu scrie nicaieri detaliat gradul de handicap sau ce fel de handicap beneficiaza de aceasta scutire la taxa de inmatriculare.

Legea nr. 448/2006 -- CAPITOLUL II
Drepturile persoanelor cu handicap

SECŢIUNEA a 7-a
Facilităţi
Art. 28

Persoanele cu handicap, deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Am tot cautat prin legile astea... care te trimit de la una la alta, am pierdut toata ziua si nu am reusit sa gasesc vre-o clasificare a handicapului sau a persoanelor cu handicap care beneficiaza de aceste reduceri.

Se pare ca nu imi ramane decat sa dau statul in judecata, sa ma judec cu ei, sa le demonstrez ca am grad 1 de handicapat si poate asa v-oi fi scutit de la plata acestei taxe.
Eu nu am cum sa conduc o masina deoarece nu am permis, nu vad, iar situatia medicala nu imi permite acest lucru.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai concret la problema mea.
Doresc sa inmatriculez o masina pe numele meu, eu fiind persoana cu handicap de grad 1 nevazator si am nevoie de masina pentru a ma deplasa deoarece sufar si de diabet si inima (cu operatii).
M-am gandit ca solutie pentru problema mea sa imi angajez un sofer care sa ma transporte acolo unde am nevoie.
In acest sens, va rog sa imi spuneti daca pentru inmatricularea unui vehicul trebuie sa platesc taxa de inmatriculare si impozitele anuale.