Multumesc mult pentru raspunsuri, dar daca totusi Asociatia de Proprietari, dupa ce ii someaza, nu vrea sa mearga mai departe(sa ii actioneze in instanta), eu ce mai pot sa fac? Cum pot eu sa conving Asociatia de Proprietari sa faca pasul asta? Intreb asta pentru ca Presedintele Asociatiei mi-a dat de inteles ca ar trebui ca eu sa ii chem in instanta si nu altcineva.
Buna ziua,
locuiesc intr-un bloc de 4 etaje iar fiecare etaj are cate 5 apartamente pe palier(3 in partea dreapta si doua in partea stanga). Proprietarii care detin cate doua apartamente pe etaj(cei de pe partea stanga) au impartit scara in doua pe verticala prin ridicarea unor usi pe care le tin incuiate cu cheia. Au ridicat imprejmuirile respective fara sa detina autorizatie de constructie. Prin montarea acelor usi(pereti despartitori) au obturat caile de aerisire si iluminatul natural pe casa scarii(ferestrele de aerisire fiind situate in vecinatatea usilor lor de intrare in apartament). Locatarii care nu mai au acum acces la aerisire si iluminat natural(printre care sunt si eu) suntem foarte revoltati mai ales ca in spatiul lipsit de aerisire sunt amplasate tevile de gaz ale E-on-gaz Romania si orice scapare de gaze, mai ales pe timp de noapte, poate duce la o catastrofa. Eu am cumparat apartamentul in aceasta scara in urma cu sase luni iar peretii despartitori am inteles ca au foet ridicati in urma cu mai bine de 10 ani fara acordul celorlalti locatari de pe scara. In ultimele doua luni de zile eu am facut urmatoarele demersuri:
- reclamatie scrisa la Compartimentul Urbanism de la care am primit urmatorul raspuns: nu mai avem ce sa le facem ,deoarece, conform articolului 31 din Legea 50/1991, se prescrie daca au trecut mai bine de 2 ani;
- sesizare scrisa in atentia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta care, dupa ce a deplasat oameni la fata locului, mi-a dat urmatorul raspuns: s-a constatat ca montarea usilor si a peretilor despartitori duce la impiedicarea evacuarii fumului si a gazelor fierbinti in cazul producerii unui incendiu si solicita Asociatiei de Proprietari sa le comunice in 30 de zile hotararea privind desfiintarea amenajarilor respective;
- reclamatie scrisa in atentia Presedintelui Asociatiei de Proprietari de la care mi s-au comunicat urmatoarele: in urma reclamatiei depuse de mine, Asociatia de Proprietari ia masura pe baza de somatie scrisa pentru fiecare apartament si pune in vedere ca in 30 de zile de la data trimiterii somatiei sa treaca la demontarea despartiturilor existente la fiecare etaj. In caz de nerespectare a somatiei de catre cei somati mi se sugereaza mie sa ii actionez in Instanta.
Ce ar fi acum legal sa se intample?
Daca ei refuza sa demonteze imprejmuirile respective, chiar nu poate nici Primaria, nici Asociatia de Proprietari si nici ISU sa ia vreo masura in acest sens?
Ce as mai putea face eu?