avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Activitate helgapopa

Activitate helgapopa

Am ocazia sa cumpar o casa semifinisata, din lemn, care exista deja (si e locuita!) din anul 2015. Autorizatie a avut (a expirat), dar nu i-a fost facuta receptia.
Este posibil fara riscuri? Sau poate nu e posibil deloc?
Pe o strada rezultata dintr-o lotizare veche de cativa ani, construita si locuita in proportie de cca 75%, pot exista printre case loturi ramase inca in extravilan? Sau trecerea in intravilan s-a facut prin PUZ pentru intreaga suprafata lotizata?
Un teren (lot) intravilan pe o strada cu loturi similare deja construite poate avea inca nevoie de PUD sau vreo alta formalitate pentru a capata destinatia necesara construirii (curti-constructii)?
Fiind interesata de cumpararea unei case relativ noi, am intrebat vanzatorul daca terenul e proprietate sau concesiune. Mi-a raspuns ca nu e concesionat, dar e ”in folosinta de la primarie”. De asemenea mi-a precizat ca pe 2016 a achitat 180 lei primariei pentru teren.

Care e diferenta intre concesiune si folosinta? Ce efecte are pentru cumparatorul casei? Multumesc.
As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract cu casa de pensii in baza caruia sa se plateasca o contributie pentru pensie in cazul in care nu ai contract de munca si ani vechime in cartea de munca.
E adevarat ca aceasta contributie nu o poate depasi pe cea corespunzatoare unui salariu de cinci ori mai mare ca salariul mediu pe economie?
Multumesc.
Conform ultimelor reglementari, in sistemul de sanatate exista un aşa-zis ”pachet minimal pentru pacientii neasigurati” (pachetul ”de baza” fiind pentru asigurati).

Dar, din cate stiu eu, asigurarea de sanatate e obligatorie prin lege, adica fiecare cetatean trebuie sa fie asigurat si sa plateasca - inclusiv persoanele fara niciun venit. Insusi ANAF-ul a fost insarcinat cu depistarea si executarea evazionistilor.

Atunci cum se face ca s-a creat un pachet pentru neasigurati? Cine sunt ei?
Am cumparat mai demult un teren intravilan in Ilfov cu destinatie curti-constructii. Am obtinut certificat de urbanism pentru el, dar nu am construit nimic.
Recent am observat ca pe factura de impozit apare intravilan agricol. Inseamna ca a redevenit cumva teren agricol?
Revanzarea unei locuinte cumparate, de o persoana fizica, cu TVA 5% implica obligatii fiscale suplimentare?
In 2004 am cumparat un teren de 500 mp net, rezultat dintr-o lotizare-dezmembrare. In acelasi contract de vanzare-cumparare era inclusa si cota-parte din lotul-drum de acces.

Ulterior, cadastrul l-am facut eu, dar numai pentru lotul de 500 mp, iar la intabulare am prezentat la judecatorie contractul si cadastrul. Intabularea s-a facut tot pentru cei 500 mp. La momentul vanzarii mi s-a spus ca pentru lotul-drum de acces cadastrul si intabularea se vor face mai tarziu, dupa vanzarea celorlalte loturi.

Ulterior, am primit de la primarie, in vederea construirii, atat certificatul de urbanism, cat si autorizatia de construire - pe care nu am folosit-o. Loturile vecine sunt astazi deja construite.

Acum trebuie sa vand terenul, insa probabil voi primi extras de carte funciara numai pentru cei 500 mp. Daca atunci cand intentionam sa construiesc nu am avut probleme, in cazul vanzarii presupun ca voi avea - din cauza lipsei extrasului pentru drumul de acces. Am pierdut de mult contactul cu vanzatorul terenurilor. Se poate rezolva problema?

Vrau sa cumpar o casa care face parte dintr-o proprietate formata din 2 cladiri construite pe un teren comun, mare. Terenul trebuie impartit, cu prevederea unui culoar de acces spre casa.

Care sunt exact etapele unei tranzactii sigure intr-un asemenea caz?
Din cate mai stiu, ar fi necesara intai dezmembrarea de catre proprietarul actual, printr-un act notarial. Cum se leaga aceasta operatie de cadastru si intabulare? Ce acte ar trebui sa prezinte vanzatorul la momentul tranzactiei?
Cadastrul noii proprietati (cea care se vinde) si prima ei intabulare le pot face eu, dupa cumparare, sau trebuie sa le faca vanzatorul, prealabil tranzactiei?