Azi, 18 septembrie 2014, membrii Comisiei nr. 2 - Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă – au decis înaintarea către Plenul Consiliului a solicitării Şcolii Naţionale de Grefieri pentru a aprecia asupra necesităţii transmiterii către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei Naţionale a unei sesizări cu privire la oferta educaţională pentru anul 2014 a Universităţii Ecologice din Bucureşti, care menţionează organizarea de studii postliceale pentru mai multe calificări, printre care şi aceea de grefier.
Urmare a anunţului postat de Universitatea Ecologică din Bucureşti pe site-ul www.ueb.ro, care poate fi vizualizat accesând link-ul:
[ link extern ] :
Modalităţile de recrutare şi formare a grefierilor sunt prevăzute de Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, recrutarea grefierilor se face, de regulă, prin Şcoala Naţională de Grefieri, concursul de admitere în această instituţie organizându-se anual, la nivel naţional, de către Şcoala Naţională de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. O a doua modalitate de recrutare a grefierilor, subsidiară, în cazul în care activitatea instanţelor sau parchetelor nu se poate desfăşura în condiţii normale din cauza numărului mare de posturi vacante, este prin concurs, care se desfăşoară la nivelul curţilor de apel, a parchetelor de pe lângă curţile de apel, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
În prezent, potrivit Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), există 9 grupe majore, ocupaţia de „grefier” figurând în grupa majoră 3- Tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic, subgrupa majoră 34 - Alţi specialişti în domeniul juridic, social şi cultural, grupa minoră 341 - Alţi specialişti în domeniul juridic şi social, grupa de bază 3411 – Specialişti în domeniul juridic şi asimilaţi, la poziţia 341103.
Astfel, calificările pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare sunt expres şi limitativ prevăzute în Nomenclatorul ce constituie Anexa la Ordinul comun al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei nr. 35 din 26 ianuarie 2004 şi al Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 3.112 din 27 ianuarie 2004, printre acestea nefiind prevăzută şi calificarea de „grefier”.
Nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, precum şi durata de şcolarizare au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 844/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Anexa nr. 4 la acest act normativ o constituie Nomenclatorul calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin şcoala postliceală - nivelul 3 avansat de calificare, în cuprinsul căruia nu se regăseşte şi calificarea de „grefier”.
Prin urmare, recrutarea şi formarea grefierilor nu poate avea loc decât în limitele cadrului legal mai sus precizat.