avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Activitate crismachara

Activitate crismachara

Există vreo lege care să precizeze că în clauzele unui contract de prestări servicii trebuie meționat obligatoriu că dacă beneficiarul nu-și plătește obligațiile timp de 30 sau un anumit număr de zile, contractul se reziliază și că prestatorul trebuie să oprească executarea de servicii și să treacă la recuperarea banilor pentru servicii oferite? Mai mult, este întemeiat ca acesta (prestatorul) să continuie prestarea de servicii timp de un an fără a fi plătit, iar apoi să ceară penalități, somație de plată prin instanță, pentru serviciile prestate timp de 12 luni?
Mie nu mi se pare corect și legal ca firma de pază să mai presteze la infinit servicii și dupa 10 luni să se trezească că nu sunt plătiți?
În contractul de prestări servicii, ce îl am cu acea firmă, nu este scris ce se întâmplă dacă nu plătesc 30 de zile sau mai multe, decât faptul că trebuie să achit penalităti de 0,1% pe zi până la recuperarea debitului, iar de încetarea seviciilor nu scrie nimic. Din înscrisuri firma ar continua să ofere servicii la infinit și eu să plătesc penalizările pentru întârziere a plății.
STUDIU DE CAZ
Am primit o citație cu somație de plată în insatanță de la o firmă de pază care 10 luni a prestat servicii de pază, în baza unui contract între părți, fără a fi plătită de mine în acest interval de timp. Durata de valabilitate a contractului se prelungea tacit dacă nicuna dintre părți nu îl denunța. După apariția crizei financiare și reducerea salariilor la bugetari cu 25% am analizat ce cheltuili pot fi eliminate. Decisesem că renunțarea la serviciile firmei de pază era soluția. Nu am anunțat firma că nu mai vreau serviciile ei, nu i-am mai plătit ultima lună așteptând ca firma să oprească serviciile și să trecă la recuperarea datoriei. Dar firma a continuat să presteze servicii timp de 10 luni și invoca că îmi înmâna facturi (fără să fie semnate de mine) pentru serviciile lor.
Am discutat cu un reprezentat al firmei și i-am confirmat verbal că sunt de acord să plătesc aceste servicii (restanța de pe 10 luni) în rate egale timp de un an. După aceea, timp de 6 luni, firma trimitea la adresa mea un om care lua banii și-mi dădea o chitanță. Dar la un moment dat, nu a mai venit nimeni și după trei luni primesc somație de plată în instanță. Logic, am considerat că le datoram doar ultima lună de prestări servicii, dar acceptasem să le plătesc și acele luni în rate egale (dând dovadă de colaborare și arătând că sunt deschs la discuții și că sunt în căutarea de soluții chiar dacă nu mai aveam bani).
Care credeți că trebuie să fie cale ce s-o urmez din acest moment și ce șanse de câșig aș avea?
Vă mulțumesc!
Cu stimă,
Crismachara.