PFA este chiar titularul persoana fizica, prin urmare, nu prea cred ca se poate beneficia de asa ceva. Insa intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate.
Eu va spun din experenta proprie.
Am vazut o astfel de motivare de respingere a instantei intr-un dosar.
Din acel moment asa am procedat si asa voi proceda si in continuare.
Opinia mea este : competenta apartine instantei de contencios ... aici nu mai este vorba despre un litigiu de asigurari sociale , ci de situatia in care o institutie nu solutioneaza in termenul prevazut de lege o cerere.
Contestatia la decizia Comisiei Centrale se solutioneaza dupa Legea 263/2010 , nu si nelosutionarea in termen a acestei contestatii.
Legea nr. 554 din 2 decembrie 2004 a contenciosului administrativ
art.1
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public.
....
art.11 Termenul de introducere a acțiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluționare a cererii;
c) data expirării termenului de soluționare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluționare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluționarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.
...
(2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă și peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoștință, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz.
Dupa doua luni de la depunerea contestatiei se poate deschide actiune in instanta.
Trebuie facuta doar dovada parcurgerii procedurii prealabile instituite de art.149(10 din legea 263/2010 in termenul prevazut de lege.