Firma din Germania intermediaza intre firma din Romania care recruteaza soferii si firma din Danemarca beneficiara directa a veniturilor obtinute in urma muncii prestate de soferii romani. De fapt soferii romani lucreaza in toata Europa pentru o firma din Danemarca.
Este interesant faptul ca pe contractul individual de munca este stipulat ca, conducatorul auto va fi remunerat cu un salariu lunar de 720 lei + diurna, soferii fiind remunerati cu 1.500 euro/ lunar, banii fiind virati in euro in contul personal al soferilor. De fapt soferii nu au primit nici un leu, firma din Romania explicand ca in cuantumul de 1500 euro este inclus si salariul. Totodata conform contractului individual de munca, soferii au dreptul ca concediu de odihna 21 zile pe an... niciunul dintre acesti soferi nu a incasat niciun leu reprezentand bani de concediu sau plata salariului lunar.
In aceeasi situatie ma aflu si eu. Intrebarea mea este:
- firma are dreptul sa plateasca atat salariul cat si banii reprezentand diurna, in euro si in acelasi cont? ori trebuia in fiecare luna sa calculeze si sa efectueze plata in conturi separate atat a salariului cat si cuantumului diurnei. Mentionez ca in contractul individual de munca nu este precizat cuantumul diurnei zilnice.
O ultima intrebare: exista un nomenclator precum si o grila minima de salarizare a meseriilor sau a profesiilor in Romania? salariul unui sofer profesionist poate sa fie echivalent cu salariul minim pe economie?
Daca puteti sa ma ajutati cu orice informatie pentru clarificarea situatiei mele (si a colegilor mei - sunt in total cel putin 800 angajati), va rog sa nu ezitati pentru ca multi dintre noi ne-am saturat de starea ambigua in care ne aflam si conditiile in care muncim.
Cunoastem sintagma: "daca nu va convine plecati!" ... interesant este ca in perioada sarbatorilor si a concediilor firma este disperata dupa soferi.
Va multumesc anticipat pentru ajutor si intelegere!
In luna noiembrie 2011 m-am angajat in cadrul unei societati comerciale din Romania indeplinind functia de conducator auto, salariul fiind stipulat in contractul individual de munca la suma de 720 lei/ lunar. Aceasta firma are incheiat un contract de prestari servicii cu o alta firma din Germania. Aceste aspecte rezulta din documente.
In fapt ce s-a intamplat:
M-am angajat la aceasta firma la recomandarea unei cunostinte (avand in vedere ca in Romania conditiile de trai deveneau din ce in ce mai dure), cunostinta care lucra pentru 1.500 euro/ luna, de cca. un an de zile ca sofer pe rute internationale conducand o vehicul inmatriculat in Polonia in favoarea unei societati comerciale din Danemarca.
Astfel, am ajuns si eu sofer "de cursa lunga".
Firma "mama" din Danemarca in cursul lunii februarie anul curent mi-a oferit sa lucrez la birou ca translator pentru a intermedia relatia dintre soferi (majoritatea romani) si dispecerii danezi.
Mentionez ca de cand am venit sa lucrez aici in Danemarca nu am incheiat niciun act aditional la contractul individual de munca, nu am plecat acasa si singura diferenta la salariu este ca am primit in plus 200 euro in conditiile in care trebuie sa lucrez si in week-end. Deci, eu sunt la dispozitia firmei 24/24 ore, 7/7 zile!!!
In cursul lunii August anul curent am solicitat, in scris, sa plec in concediu de odihna incepand cu data de 20.12.2012 pana in data de 20.01.2013. Nu stiu din ce considerente, dar unul dintre persoanele din conducerea firmei din Danemarca nu este de acord cu cererea mea, fapt pentru care m-am hotarat sa ma inregistrez ca utilizator al Avocatnet.ro si sa apelez la cunostintele de specialitate ale dumneavoastra.
Va rog sa ma consiliati din punct de vedere juridic care sunt perspectivele mele in cadrul firmei din Danemarca, dar in cadrul firmei din Romania?