avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Activitate andrei811

Activitate andrei811

Buna ziua,

De ceva timp ma confrunt cu o agentie imobiliara (daca pot sa o numesc asa, este vorba de un agent imobiliar) care imi provoaca numai probleme.

O sa va explic pe scurt.

Ca orice om care vrea sa-si cumpere casa am inceput cautarea pe net, am sunat si am dat de un agent imobiliar. La vizionarea unui apartamane agentul imobiliar m-a pus sa semnez un contract, puteam sa nu-l semnez dar intentia mea era sa-mi iau casa si toata lumea sa fie multumita. (mai tarziu am aflat de la proprietar ca el nu a apelat la nicio agentie imobiliara, aceasta a luat pozele si a pus apartamentul la vanzare cu numarul agentiei de telefon fara acordul proprietarului)

Dupa ce am mai vizionat si alte apartamente (cu alte agentii sau direct la particulari) am decis sa raman la primul apartament (cel cu agentul imobiliar). Am facut o oferta, proprietarul a acceptat si a urmat alergatura cu actele (tin sa mentionez ca imi achizitionez casa cu Prima Casa).

In tot acest timp agentul imobiliar a venit cu o gramada de pretentii:
- eu sa platesc jumate din suma la semnarea ante-contractului (cu toate ca pana la semnarea contractului final este cale lunga)
- proprietarul sa plateasca si el o parte tot la semnare
- in cazul in care nu se finalizeaza tranzactia eu sa primesc doar 60% din avans (nefinalizarea tranzactiei putea sa fie din orice motiv ... nu ca m-am razgandit. exemple: Banca ramane fara fonduri, actele casei nu sunt ok, etc ... Cand i-am enumerat exemplele agentului a zis ca nu are cum si ca totul o sa mearga ok ..)

Evident nu am acceptat pretentiile agentiei. Dupa multe negocieri cu agentul si certuri ca la usa cortului (timp pierdut in jur de 2 saptamani) a acceptat sa-i dau banii la semnarea contractului de vanzare-cumparare.

Intr-un final ajungem la notar sa facem ante-contractul, notarul observa niste neregului in acte asa ca ii cere proprietarului acte suplimentare. (iar pierdere de timp si toate alea)

Semnam ante-contractul in care am pus o clauza in care notarul a precizat ca eu primesc tot avansul in cazul in care nu mai primesc finantare de la banca (fondul de garantare este pe terminate)

Dupa acest pas am dus toate actele la banca. In 2-3 zile am primis raspuns ca avem nevoie de un nomenclator stradal care se ia de la primarie (actele apartamentului nu erau in regula, intr-o parte scrie strada x in alta parte scrie aleea x)

Au trecut deja 2 saptamani si acest certificat nu a iesit. Ieri am aflat ca fondurile s-au terminat pentru banca la care am apelat.

In acest moment eu pot sa inchei ante-contractul fara nicio problema ! Ideea este ca pot apela la alta banca pentru finantare si sa finalizez tranzactia.

Cand am semnat contractul cu agentia, m-am asteptat ca aceasta agentie sa ma ajute, sa verifice toate actele sa aiba un departament juridic, sa se ocupe de documente, de certificat, de mai multe lucruri !!! nu doar sa-mi arate un apartament 3 minute, vine la notar si gata treaba.

Dupa toate cele intamplate (timp pierdut, nervi, bani, etc) pur si simplu nu mai vreau sa aud de acest agent imobiliar (intentia mea era sa-mi iau casa, agentia sa-si faca treaba, totul era ok), REFUZ sa platesc servicii de 2 bani si oameni incompetenti.

Eu acum pot incheia ante-contractul, imi pot recupera intreagul avans, pot sa fac un ante-contract nou pentru noua banca care ma finanteaza.

Vreau sa va intreb daca exista o posibilitate in care sa scap de onorariu acestui agent.

Protectia consumatorului.... orice !

Nu stiu daca mai are rost sa va spun ca agentul asta habar nu are cum arata un cadastru (trebuia sa capseze cadastrul la notar si nu stia care e si cum arata). Nu stia ce inseamna prima casa si ce reguli sunt ... NU AM CUVINTE !

Multumesc frumos,
Andrei