avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Activitate irimiacristi

Activitate irimiacristi

Bună ziua,

Doresc să îl ajut pe tatăl meu să obţină pensionarea la vârstă sau anticipat, anticipat parţial, după caz.

În prezent beneficiază de pensie de invaliditate.
În Decizia nr. ... din 24.06.2011 privind acordarea pensiei de invaliditate a Casei Judeţene de Pensii ... , comunicată prin poştă tatălui meu după revizuire, se menţionează, printre altele, următoarele:

“ E. Date care au condus la stabilirea drepturilor de pensie:
Data înscrierii iniţiale la pensie: 04.01.2005
Data revizuirii medicale: 06.12.2010 BOALÃ OBIªNUITÃ / A. AF. M.
Vârsta la data revizuirii medicale: 56 ani 10 luni 12 zile
Vârsta standard de pensionare: 65 ani 0 luni
(...)
F. Calcul stagiu de cotizare
Stagiul complet de cotizare (conf. Lg. 19/2000): 35 ani 0 luni
Total stagiu de cotizare realizat: 34 ani 3 luni 1 zile
din care:
- sector de stat din care:
- - - în gr. II (Lg. 3/1977): 9 ani 5 luni 19 zile
- - - condiţii normale: 20 ani 11 luni 21 zile
- stagiu asimilat: 1 an 3 luni 23 zile
- stag. asimilat (alte drepturi asig. soc.): 0 ani 2 luni 28 zile
- stagiu aferent gr. I şi II: 2 ani 3 luni
Stagiul de cotizare necesar: 25 ani
Stagiul potenţial: 0 ani 8 luni 29 zile ”

Între timp, a obţinut de la unul din fostele locuri de muncă Adeverinţa privind încadrarea în grupa a II-a de muncă nr. .... din 12.02.2008, care conţine următoarele:

“ ADEVERINŢÃ

Adeverim prin prezenta ca dl. I.G., domiciliat în com. ... , jud. ... , a fost salariatul unităţii noastre în funcţia de muncitor brutar, la sectorul de producţie în următoarele perioade:
- 01.09.1972 – 09.02.1974
- 27.06.1975 – 01.02.1977
- 01.02.1977 – 12.06.1991
Perioadele lucrate se încadrează în grupa a II-a de muncă, conform O.M.M., Protecţiei Sociale şi Familiei nr. 50/05.05.1990, anexa 2 – poziţia 192, în procent de 100%.
Pentru perioadele de mai sus unitatea a calculat şi virat contribuţia de asigurări sociale conform legislaţiei în vigoare.
Datele de mai sus au fost extrase din arhiva existentă la unitate.
Am eliberat prezenta pentru a-i servi la Casa de Pensii.

DIRECTOR,
P.N. (Semnătură şi ştampilă)
Contabil ªef,
S.M. (Semnătură) “

Cu această adeverinţă, tatăl meu s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii ... pentru a cere detalii privind pensionarea anticipată.
A fost refuzat însă pe motiv că “adeverinţa nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordinul nr. 590/2008 al ministrului muncii“.
Între timp, unitatea care a eliberat adeverinţa s-a desfiinţat, fiind foarte greu de obţinut o nouă adeverinţă, conform modelului prevăzut în ordin.

Totuşi, conform pct. 6 din Procedura aprobată prin Ordinul nr. 590/2008, “adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, se utilizează la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacă îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul din anexă”.
Ordinul nr. 590/2008 a intrat însă în vigoare la 24 Septembrie 2008, iar adeverinţa de grupă a fost eliberată tatălui meu la 12 Februarie 2008, adică anterior intrării în vigoare a acestui ordin.

În aceste condiţii, vă rog, dacă se poate, să îmi răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Când poate introduce tatăl meu cerere de pensionare la vârstă, anticipat, anticipat parţial, după caz, dacă s-ar ţine cont de adeverinţa mai sus reprodusă?
2. Când poate introduce tatăl meu cerere de pensionare la vârstă, anticipat, anticipat parţial, după caz, dacă nu se ţine cont de adeverinţa mai sus reprodusă?
3. Între timp, pot formula acţiune în instanţă pentru a se constata vechimea în grupa a II-a menţionată în această adeverinţă?

Vă mulţumesc anticipat.