Multumesc. Ati putea sa-mi spuneti data de pensionare pt aceasta persoana:
-nascuta la 22.12.1959
-armata 1 an 4 luni 24 zile
-lucrat: 20 ani 11 luni 18 zile ca zidar-samotor la Fabrica Sticla Turda in gr I de munca 100% pana in anul 2001 conf legii 50/90;
8 ani in conditii normale de lucru din 2001
-meseria de zidar samotor se regaseste la conditii speciale in legea 263/2010
As avea dreptul sa ma pensionez, dar nu pot din cauza unei adeverinte. Am lucrat in gr I conditii speciale dar mi se solicita adeverinta de conditii speciale. Nu pot obtine aceasta adeverinta deoarece anii lucrati in acele conditii sunt inainte de 2001 iar intreprinderile la care am lucrat in acea perioada sunt reorganizate sau inchise si nu au mai avut angajati zidari samotori dupa 2001. Stiu ca potrivit legii 263/2010 meseria de zidar samotor se incadreaza la conditii speciale. Este atat de simplu dar atat de complicat. Ce e de facut in aceasta situatie?
Se mai pot incadra anii lucrati in conditii speciale anteriori anului 2001 daca la data eliberarii avizelor societatea a primit avize dar pt alte meserii, fara meseria de zidar - samotor care nu se mai practica la societate la acea data?
Cei 20 de ani sunt in grupa I de munca dar conform- Art. 158. - (1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
Art. 30. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
ANEXA Nr. 2 LISTA cuprinzand locurile de munca incadrate in conditii speciale, in care se desfasoara urmatoarele activitati:
27. Activitatile efectuate de zidari-samotori:
a) zidirea si repararea cuptoarelor industriale, utilajelor de turnare, cazanelor din centralele electrice, precum si a altor asemenea utilaje, cu caramida din silica sau cu caramida din silica asociata cu alte categorii de caramida refractara;
b) executarea la cald, la utilajele mentionate mai sus, a operatiilor de zidire si de reparare a zidariei, indiferent de tipul de caramida refractara utilizata - activitate permanenta.
Deci meseria/locul de munca se incadreaza la conditii speciale conform anexei nr. 2, dar unitatea angajatoare nominalizata la anexa nr. 3 la data la care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale, cu modificarile si completarile ulterioare nu mai avea aceasta pozitie in lista locurilor de munca deoarece la acea data nu mai lucrau zidari samotori in acea societate.
In aceste conditii se mai poate beneficia de reducerea 10 ani din 65? Daca nu cum se poate incadra respectiva persoana care a desfasurat respectiva activiate la conditii speciale daca pozitia de zidar samotor nu mai exista la societate la data emiterii avizului?
Buna Ziua. Pentru o persoana nascuta in 22 Decembrie 1959 cu 38 ani, 9 luni, 29 zile lucrati din care 20 ani, 11 luni si 23 zile in grupa I (meseria zidar-samotor) care este data pensionarii?
Mentionez ca meseria de zidar-samotor apare in legislatie la conditii speciale de munca.