avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Activitate andrepaslaru

Activitate andrepaslaru

@ freeelis multumesc mult! voi trece in Regulament si aceasta prevedere. raman insa cu temerea legata de o posibila contestare a cercetarii disciplinare de catre angajatul sanctionat, independent daca societatea va intelege sa-l sanctioneze sau nu pe acel manager pentru depasirea termenului de intocmire si depunere a referatului.
Procedura disciplinara e una foarte stricta in interpretare si aplicare in fata instantei, iar daca un angajator stabileste niste reguli de disciplina a muncii, el va trebui sa fie primul care le si respecta. Din spetele pe care le-am citit, am constatat ca instanta acorda o mare importanta regulamentului intern, daca acesta are reguli derogatorii care nu intra in contradictie cu restul legislatiei muncii. Mai mult, sanctionand un manager in legatura cu cercetarea disciplinara pe care el o initiaza, nu da prea bine. Intr-un astfel de caz, procedura disciplinara ar incepe tocmai prin incalcarea regulilor stabilite de catre angajator, adica cel care are prerogativa disciplinara.
M-am tot gandit ca prin acel termen maxim in care trebuie constata abaterea si inregistrat referatul (10 sau 20 de zile), voi limita legal acea perioada de 6 luni (daca legea da angajatorului mai mult, nu e nicio problema ca tot angajatorul sa vrea mai putin) in care trebuie sanctionata abaterea.
In mod legal procedura disciplinara trebuie initiata si finalizata in 6 luni de la data savarsirii abaterii+5 zile pentru comunicarea deciziei. Aceasta inseamna ca abaterea poate fi constatata spre finalul acestor 6 luni, adica cel mai tarziu in ultimele, sa zicem 31 de zile ale perioadei, pentru mai mult siguranta.

Ceea ce as dori eu sa fac ar fi de fapt sa duc aceasta procedura la inceputul perioadei de 6 luni. Adica, sa se consatate abaterea in 10 (sau 20) de zile, apoi 30 de zile pentru cercetare si sanctionare si 5 zile pentru comunicarea deciziei. Nu se mai poate vorbi aici de cele 6 luni avand in vedere ca eu ca angajator imi impun sa constat si sa cercetez abaterea in 40 (sau 50) de zile de la data savarsirii.

Codul muncii imi da 6 luni sa sanctionez abaterea, dar daca eu stipulez in Regulament un termen de 10 sau 20 de zile de la savarsirea abaterii pentru a initia cercetarea disciplinara (intocmirea referatului de informare), se poate interpreta foarte usor ca am renuntat la acel termen de 6 luni. Daca se respecta acest termen pe care doresc sa-l introduc in Regulament, procedura va dura 10 zile (sau 20)+30 zile+5 zile. Cam acesta e scopul. Nerespectarea acestui prim termen in care abaterea trebuie constatata, ar putea duce la interpretarea ca cercetarea disciplinara s-a efectuat lelegal intrucat abaterea nu a fost constatata in termen.
Oricum, multumesc mult!
totul corect pana aici. sa presupunem ca pentru a evita cazul refuzului angajatului, as micsora termenul de intocmire a referatului de informare la 10 zile de la savarsirea abaterii, iar cel de organizare a comisiei de cercetare disciplinara la 5 zile (aceste ultime 5 zile fiind incluse in termenul de 30 de zile in care trebuie emisa decizia)
Scopul meu este sa se sanctioneze cat mai repede abaterile disciplinare, ceea ce inseamna ca acel termen de 6 luni nu isi mai are rostul, daca se vor respecta celelalte termene.

De ladata inregistrarii referatului, care este data luarii la cunostinta a savarsirii faptei, va curge acel temen de 30 zile in care se va efectua cercetarea disciplinara si va fi emisa decizia de sanctionare.
Problema este cu primul termen, cel de intocmire a referatului de informare, pentru ca acest tip de activitate a managerului direct nu il pot controla. Dupa inregistrarea referatului, stiu ce am de facut cu cei de la Resurse Umane, dar pana la referat e problema managerilor.
Temerea mea e ca daca nu se va respecta acel termen de 10 (sau 20) de zile de la savarsirea faptei, pentru intocmirea si inregistrarea referatului, intr-un eventual proces, angajatul poate invoca faptul ca abaterea a fost constatata in afara acelui termen si prin urmare angajatorul a decazut din dreptul de a cerceta disciplinar abaterea.
in termen de 10 zile de la inregistrarea Referatului de informare la Departamentul Resurse Umane, va trebui organizata comisia de cercetare disciplinara. Practic in 30 de zile de la savarsirea faptei considerata abatere disciplinara, comisia de cercetare disciplinara va trebui constituita. Din acest moment va curge si termenul de 30 de zile in care va trebui efectuata cercetarea disciplinara. Daca voi prevedea acel termen de 20 de zile pentru constatarea faptei, intocmirea si inregistrarea Referatului, voi putea grabi procesul de sanctionare a abaterilor disciplinare, dar voi scurta considerabil acea perioada de 6 luni in care o abatere disciplinara poate fi constata si cercetata disciplinar. Temerea mea e ca nu cumva sa fie contestata cercetarea disciplinara tocmai pentru ca un manager a intocmit Referatul dupa expirarea termenului de 20 de zile de la luarea la cunostinta a savarsirii abaterii. Multumesc.
Buna ziua. As dori unsfat legat de intentia mea de a introduce un articol in Regulamentul Intern al societatii pe care il redactez. Pentru a eficientiza procedura de constatare si sanctionare a abaterilor disciplinare in firma, as dori ca la sectiunea referitoare la procedura disciplinara sa introduc mentiunea: "Abaterea disciplinara va fi adusa la cunostinta Dep. Resurse Umane de catre superiorul ierarhic al angajatului sau alta persoana care o constata, in maxim 20 de zile de la savarsire prin Referat de informare."
Intrebare: daca acest referat este inregistrat la Dep Resurse Umane dupa expirarea termenului de 20 de zile, acest termen va putea fi considerat unul de decadere, iar angajatul care a savarsit abaterea disciplinara sa poata invoca acest fapt in apararea sa si sa considere eventuala cercetare disciplinara drept nelegala si neintemeiata?

Multumesc mult anticipat pentru sfaturi si ajutor.