avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Activitate deea28

Activitate deea28

Răspuns la discuția Succesiune
romascanu a scris:

deea28 a scris:

Bunica mea s a hotarat sa dezbata succesiunea


A bunicului, presupun. E logic, aşa e. Dar precizarea este necesară pentru că aţi început a vorbi în acest topic numai despre moştenirea tatălui. (nici urmă de bunic :)

Apropo, aţi deschis discuţia pe forum acum 4 luni.
In biroul unui avocat sunt destule 40 de minute pentru a găsi răspuns la toate intrebarile, inclusiv cele pe care NU LE AVEŢI în clipa când intraţi. (le identifică avocatul pentru că răspunsul la o întrebare poate să ţine adesea de răspunsul la o altă întrebare, pe care nici nu o bănuiţi).

Când a murit tata? Inainte sau după bunicul dvs.?

Dacă tata a murit după bunicu, atunci notarul zice bine ce zice.
Tatal dvs. aflat in viaţa în clipa morţii tatălui său l-a moştenit pe acesta din urmă. Iar ceea ce a mostenit tatăl dvs. de la tatăl lui se (re)transmite către mostenitorii lui.
ªi nu sunteţi doar dvs. moştenitor al tatălui dvs. Mai este şi soţia lui supravieţuitoare

Dacă tata a murit înaintea buniciului, atunci tatăl dvs. nu l-a moştenit pe bunicul (condiţia esenţială pentru ca cineva să poată moşteni pe altcineva = să existe în clipa morţii celui despre a cărui moştenire e vorba)
În acest caz veniţi DVS la moştenirea bunicului prin reprezentarea tatalui dvs. predecedat. (în locul tatălui).

Nora nu îşi moşteneşte socrul, în nicio variantă, pentru că nu sunt rude.
Dar soţia îşi moşteneşte soţul şi poate găsi în averea soţului ei şi ceea ce acesta din urmă moştenise de la părinţii lui. (astfel se face că parte din averea socrilor poate să ajungă la noră/ginere prin ...jocul doamnei cu Coasa).

Indiferent daca moştenirea se dezbate acum ori peste 100 de ani, nimic nu e mai important decât CLIPA MORŢII, pentru a afla cine pe cine a mostenit.



Eu in aceasta problema vis a vis de bunica mea si nora, nu prea as vrea sa ma bag si din aceasta cauza nu m am dus la notar pentru ca acest ,, oras,, este mic si se afla tot dar vreau sa fiu informata.
Tatal meu a murit dupa bunicul meu, ce i drept.
Multumesc frumos pentru raspuns..
Răspuns la discuția Succesiune
Va deranjez din nou cu cateva intrebari...Bunica mea s a hotarat sa dezbata succesiunea, suntem un nepot(eu), doi copii, si dansa...Am fost la notar si doamna ne a zis ca este nevoie si de mama mea, adica nora, sa fie de fata la succesiune. Problema este ca mama si bunica sunt in relatii f proaste iar mama mea nu doreste sa dea nicio semnatura chiar daca bunica o va da in judecata. Am inteles ca neprezentarea in termen de sase luni de la deschiderea succesiunii ar insemna renuntarea dreptului la cota ce i ar reveni, este adevarat? Si de unde pana unde trebuie sa fie si mama mea prezenta?? Nu sunt eu mostenitoare dupa tata care este decedat? Multumesc.
Răspuns la discuția Succesiune
Elyana2k a scris:

eu zic macar sa verifici actele de adoptie si sa vezi ce fel de adoptie a fost.e important pt.a afla daca si ce procent de mostenire ai dreptul. si mama adoptiva figureaza si ea in actul tau de adoptie? sau te-a adoptat cu acte numai tatal?


Multumesc pentru ideea, mi s a zis sa verific ce fel de adoptie este si este una cu efecte depline, in acte figureaza si dumneai.

Răspuns la discuția Succesiune
romascanu a scris:

deea28 a scris:

1. se poate deschide succesiunea fara prezenta si implicit acordul meu?


Succesiunea a fost deschisa de ...moarte, in urma cu 3 ani, fara sa va intrebe. Mostenirea s-a deschis in momentul decesului tatalui dvs. Moartea deschide succesiuni.
Mostenitorii o pot dezbate (= a discuta pe larg si adesea in contradictoriu o problema). Daca partile ajung la un acord (ce s-a transmis, catre cine s-a transmis, in ce cote...), notarul emite certificatul de mostenitor. Daca nu ajung la un acord, notarul ii trimite in instanta!

Atentie insa ca simpla calitate de fiica (naturala/fireasca sau adoptata, dupa caz) nu este de ajuns pentru a fi mostenitoare.
Dumnezeu poate da (patrimoniul tatalui dvs. s-a transmis in clipa mortii) dar nu baga-n traista (nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire care i se cuvine). Prin acceptarea mostenirii se consolideaza retroactiv (pana in clipa mortii) transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului. (acceptarea mostenirii ne spune catre cine s-a transmis). Cel ce nu poate face dovada acceptarii mostenirii se poate trezi ... strain de mostenire.


2. ce drepturi mi ar reveni mie in urma succesiunii?


Dvs. va revin treipatrimi (si o patrime sotiei supravietuitoare) din patrimoniul defunctului


3. daca casa a fost construita inainte cu patru ani de la casatorie are vreo importanta in stabilirea cotelor?


Asta inseamna ca in masa succesorala a tatalui intra intreaga casa (1/1 din dreptul de proprietate asupra casei) si dvs. aveti treipatrimi din intreg = treipatrimi.


4. o intrebare idioata, cred, are vreo importanta ca sunt adoptata?


In lista lunga a baietilor destepti ai acestei lumi (Aristotel, Platon etc.) n-am gasit pe vreunul care sa se fi temut de intrebari \"idoate\".

Intre dvs. (adoptat cu efecte depline) si un copil firesc nu exista nicio diferenta in privinta mostenirii.





Multumesc pentru raspunsuri..

Răspuns la discuția Succesiune
narcisa_salbatica a scris:

Da, perfect!! Mult succes si toate cele bune!!!


Multumesc frumos, de asemenea.
Răspuns la discuția Succesiune
Oau..la intorsatura asta cu adoptia chiar nu ma asteptam, multumesc mult de tot pentru raspuns, nu imi imaginam ca se poate lega si de asa ceva desi pe ea personal nu prea o duce mintea pana acolo dar cu bani si un avocat bun imi imaginez ca ar duce o.
M am uitat acum pe act si presupun ca pot sta linistita pentru scrie negru pe alb: ,,reclamantii .. si .. , avand pe rand cuvantul solicita admiterea notiunii de infiere cu toate efectele depline a unei filiatiuni firesti a minorei ... ....
Răspuns la discuția Succesiune
narcisa_salbatica a scris:

Nu conteaza doar ce nume apare in actele de proprietate, conteaza daca acele bunuri au fost dobandite in timpul sau inaintea casatoriei dintre soti. Desigur, toate adoptiile sunt conform cu legea, dar sunt de 2 feluri: cu efecte depline (cand mostenesti parintii adoptivi) si efecte restranse (cand mostenesti parintii naturali).


Casa a fost construita inainte de casatorie cu patru ani...ea nu exista in peisaj, adoptia presuspun ca e cea cu efecte depline pentru ca parintii mei naturali au murit si casa in care a fost nationalizata.
Răspuns la discuția Succesiune
Casa este trecuta pe numele tatalui meu, el este trecut pe titlu de propietate, singur. De fapt toate bunuriile sunt trecute pe numele lui. Adoptia este conforma cu legea..
Răspuns la discuția Succesiune
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Discuție Succesiune
Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri cat de cat.
La noi e o situatia complicata in sensul ca eu cu mama mea adoptiva nu ne intelegem absolut deloc, relatiile personale sunt deteriorate grav si ireparabil si locuim in aceeasi casa. Tatal meu a decedat acum trei ani de zile iar ea vrea acum sa deschida succesiunea lucru pe care eu nu mi l doresc sub nicio forma motivele fiind pur personale.Intrebariile mele sunt urmatoarele:
1. se poate deschide succesiunea fara prezenta si implicit acordul meu?
2. ce drepturi mi ar reveni mie in urma succesiunii?
3. daca casa a fost construita inainte cu patru ani de la casatorie are vreo importanta in stabilirea cotelor?
4. o intrebare idioata, cred, are vreo importanta ca sunt adoptata?
Multumesc frumos si scuzati lungimea mesajului.