avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Activitate popromeo

Activitate popromeo

Revin cu o completare:dupa intabularea ca un corp comun se face apartamentarea,si se schimba valoarea de impunere,dar pina acolo ,platesc de ma rup.
Multumesc ptr interpelare.
S-a procedat in felul urmator:
S-a intabulat ca un corp comun cu suprafata rezultata prin cumularea tuturor supr. individuale
In momentul cind am mers sa il declar ptr a lua certificat fiscal ptr intabulare au zis asa(cei de la fisc) :
Consideram ca un singur corp cu suprafata =totalul suprf cumulate ptr ca nu poti sa intabulezi direct apartamentele(asta stiu ca e bine ptr ca toti au procedat asa)
Dar fiindca depaseste 150mp (are cam 4000) ia plateste si taxa pe lux -adica 5% in plus ptr fiecare 50 mp ce depasesc 150 mp.Aici mi se pare un abuz,ptr ca a rezultat o val de impunere de 3 ori mai mare decit normal si la asta s-a calculat si regularizarea taxei de autorizare.
Am fost la sefa mare si a spus ca asa se calculeaza.
Apoi daca permiteti mai am o intrebare:
Cind mi-a calculat la primarie regularizarea taxei de autorizare au luat in calcul valoarea de impunere rezultata dupa cum am descris anterior majorata si cu 300% ptr ca am mai mult de 3 proprietati
.E stupid,ptr ca iarasi,majorarea de 300% este ptr luxul de a avea mai mult de 3 proprietati,si nu are nimic cu valoarea de impunere de baza.
Bloc construit , receptionat si intabulat.
Destinatie :Imobil multifunctional
La declararea imobilului la fisc si calculul valorii de impozitare apar urmatoarele probleme:
1.se aplica gresit art 251 al. 8 in astfel: se aplica regula de 5% ptr fiecare 50 mp construiti peste primii 150 mp.Dar imobilul nu are destinatie numai locuinta iar suprafata rezultata prin cumulare este impusa arbitrar(aplicindu-se acest articol se ajunge la 350% majorare valoare de impunere) desi cladirea este formata din apartamente,birouri si spatii comerciale,ca spatii separate,cum este prevazut in proiect si cum este si receptionata.
Aceasta e de fapt o taxa pe lux(adica cine are o locuinta mai mare de 150 mp sa plateasca luxul respectiv).
Dar apartamentele din bloc nu au peste 100 mp luate individual!
Astel spus:prin al. 4 art.251 iti impun sa cumulezi suprafetele separate si apoi vin si prin al.8 art.251 iti taxez "luxul" pe care eu ti l-am impus.
Ajutor.... ca doare rau la buzunar!:((
Parerea mea este ca nu e aplicabil in faza dinainte de apartamentare.
Mai jos,baza legala:

ART. 251 Calculul impozitului pentru persoane fizice

(1) În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii.

(2) În cazul unei clădiri care are pereţii exteriori din materiale diferite, pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii se identifică în tabelul prevăzut la alin. (3) valoarea impozabilă cea mai mare corespunzătoare tipului clădirii respective.

(3) Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimate în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp, din tabelul următor:

...........

(4) Suprafaţa construită desfăşurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol, exceptând suprafeţele podurilor care nu sunt utilizate ca locuinţă şi suprafeţele scărilor şi teraselor neacoperite.

(5) Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate conform alin. (3) cu coeficientul de corecţie corespunzător, prevăzut în tabelul următor:

...........

(6) În cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie prevăzut la alin. (5) se reduce cu 0,10.

(7) Valoarea impozabilă a clădirii, determinată în urma aplicării prevederilor alin. (1) - (6), se reduce în funcţie de anul terminării acesteia, după cum urmează:

a) cu 20%, pentru clădirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă;

b) cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

(8) În cazul clădirii utilizate ca locuinţă, a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă a acesteia, determinată în urma aplicării prevederilor alin. (1) - (7), se majorează cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătraţi sau fracţiune din aceştia.

(8^1) În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care au fost terminate aceste ultime lucrări.

(9) Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,20.