Perfect adevarat; in sens restrans asa e. Dar o instrainez fostei sotii, care e celalalt coproprietar, iar aceasta situatie este acoperita de lege, care spune ca Fondul isi da acordul in cazul...c) unul dintre soti, ca efect al partajului. Deci chiar daca este un imobil cu regim, sa zicem, special, este permisa partajarea. Ba inca si la pct b), pentru "oricare dintre coproprietari, în vederea întregirii dreptului de proprietate ori măririi cotei-părţi din dreptul de proprietate" . Cred ca aceste modificari acopera exact aceste cazuri. Nu considerati asa ? Atunci pentru ce ar fi date in acest fel ?
Interdictia este valabila penstru instrainare.Domnule notar, sunteti absolut sigur ca partajul este o instrainare ? Eu nu doresc sa instrainez nimic; eu doar partajez. Sunteti sigur pe aceasta idee ?
Dar acordul Fondului nu trebuie motivat ?
Este adevarat.
Dar in ultima reglementare se spune ca (art. 10.3.) - (1) Finantatorul isi exprima acordul ... pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare in cadrul programului de catre:
a) ...
b) oricare dintre coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate ori maririi cotei-parti din dreptul de proprietate; sau
c) unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii
Cum trebuie sa inteleg acest lucru ?
Multumesc.
Ne-am cunoscut, am cumparat un apartament prin Prima Casa, si apoi ne-am casatorit. Am divortat la 1 an prin notariat si acum dorim sa facem partajul notarial la imobilul respectiv. Notarul insa nu face nimic fara acordul bancii si al Fondului de Garantare. Banca da acordul, dar Fondul nu. Intrebarea mea este : poate Fondul refuza de principiu acordul ? Poate refuza fara un motiv ? Ce se poate face in aceasta situatie ? Multumesc.
Ratele platite in timpul casatorie totalizeaza cam 120 milioane lei rol. Deci este o suma mare, pe care nimeni nu cred ca ar fi dispus sa o cedeze. Pe de alta parte, cat de credibil as fi incercand sa "fortez nota" si sa ma prefac ca vand altcuiva ? Cine ar fi fi dispus sa cumpere cota mea si sa locuiasca cu un strain ? Si pot face deocamdata acest lucru daca nu a existat un partaj ?
In dorinta de a finaliza aceasta speta cat mai repede, am avut cu fosta sotie ieri o discutie, unde a rezultat ca avocatul ei i-a spus ca eu, adica fostul sot, nu are dreptul sa ceara restituirea unei parti din ratele platite bancii pe motiv ca , contributia/venitul ei era mult mai mare decat al meu. Este corect asa ceva ? Mai pot pretinde restituirea ? Jumatate din suma sau in ce procent ? Se face o proportie a veniturilor ?
Imi poate da cineva un sfat la postul meu anterior ? Multumesc.
Vreau sa va spun ca am discutat cu fosta sotie despre vanzarea catre ea a cotei mele parti. Doreste sa pastreze apartamentul si sa fie proprietar deplin, dar spune ca imi va restitui exclusiv avansul meu si ratele platite de mine dupa momentul divortului. Sub nicio forma nu este de acord sa restituie vreo parte din sumele cheltuite pentru rate pe timpul cat a durat casatorie ( 1 an si jumatate ). I-a intrat in acest fel in cap si a stabilit ce vrea sa plateasca si din ale ei nu o poti scoate. Spune ca eu contribuiam cu putin in casa, ea ma depasea, si nu pot indrazni sa cer sa-mi restituie ceva ce de fapt din venitul ei se platise. Pe acest om nu il poti scoate din ideile lui, orice-ai face. Comunicarea nu trece dincolo de un nivel minimal - de altfel acesta a fost si unul din motivul de divort. Eu m-am gandit temeinic si nu doresc sa partajez caci ar insemna sa-mi pierd posibilitatea de a recupera investitia. Nu vreau nici 1/2, nici 1/1, nimic. Vreau doar sa vand si sa nu mai am de a face cu acest lucru. Dar daca nu vrea sa plateasca cat trebuie cum e de procedat ? Nu poate fi convinsa impotriva parerii, asta e sigur si excludem. Multumesc.
Pentru ca au fost exprimate opinii mai sus, trebuie sa inteleg ca apartamentul este bun proprietate comuna dar nu din cel guvernate de regimul bunurilor comune de dupa casatorie ? Atunci cum procedez ca sa vand cota mea fostei sotii ? Mergem unde ? La notar, la banca ?