Mersi de raspuns.
Dar, se re spinge cererea paratului priviind stramutarea dosarului la Craiova unde isi are acesta domiciliul si potrivit pincipiulu general ar fi trebuit sa se judece acolo insa mergand pe exceptie in cazul obligatiilor priviind plata pensiei alimentare se udeca la domiciliu relcamantei, asadar se mentine dosarul pe rolul instantei de la Jud Cluj.
Ramane ins intrebarea daca fratele poate face cere de interventie in dosar in conditia in care avem ca obiect stabilirea filiatiei ce este o actiune cu titlu personal.
Nu stiu daca gresesc sau nu. Tocmai deaia am postat, pentru a afla si alte pareri.
Am si eu mare dilema am avut examen astai la Procedura Civila si speta a cam bagat cearta in grup.
P.E.- reclamanta minora actioneaza prin reprezentare pe paratul P.I. la Jud. Iasi unde isi are domiciliul P.E. cheama in judecata pt stabilirea filiatiei si obligarea platii pensiei alimentare.
P.I. Introduce cere pentru stramutarea dosarului la Jud. Craiova unde isi are domiciliul pe motiv de necompetenta teritoriala a instantei de la Iasi.
1.Ce solutie va da Jud. Iasi?
2, In timpul prcesului fratele paratului, introduce cere de interventie si aduce probe atestate medical cum ca fratele lui P.I. nu poate avea copi.
Ce fel ce cerere introduce fratele, care este decizia instantei?
Si acum eu vin cu raspunsul dat de mine in cadrul examenului. Bun/rau om traii si om vedea. la nota.
R:
1.1.Competenta teritoriala alternativa — In afara de instanta de judecata de la domiciliul paratului, mai sunt competente si urmatoarele instante judecatoresti:In cererile in justitie formulate de catre ascendentii sau de catre descendentii paratului, avand ca obiect pensia de intretinere (plata, majorare, incetare, etc.), competenta teritorial este instanta de judecata de la domiciliul reclamantului.
Asadar mergand pe exceptie se respinge cerea introdusa de P.E. ca neintemeiata.
2. Fratele paratului introduce o cerere de interventie voluntara si accesorie.
Potrivit art. 49 alin C. proc. civ. oricine are interes poate interveni într-o pricina ce se judeca între alte persoane; cererea de interventie voluntara este accesorie când este facuta în interesul uneia din parti, sprijinind numai apararea acesteia.
Conform art. 51 C. proc. civ. „ Cererea de interventie în interesul uneia din parti se poate face chiar înaintea instantei de recurs.”
Asadar instanta admite cererea de interventie a fratelui lui P,E.