avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Activitate IP2013

Activitate IP2013

Buna ziua. Lucrez intr-o institutie unde avem urmatoarea problema (in care sunt implicat) si as fi nepus de bucuros daca ne dati o solutie juridica ..
Institutia are in listele de patrimoniu public (MF), in administrare, un teren de 676 mp preluat, in decursul timpului, in mod ilegal , avand la baza un asa zis “acord de principiu” de cedare spre folosinta de catre Primaria Brasov in 1960. Acest teren a ramas in “patrimoniu public” si dupa 1989 fara sa existe vreun act de proprietate.
1. In perioada 2002-2004, pentru o parte din acest teren (520 mp) proprietarul de drept, cu act de proprietate, inscris in cartea funciara, recunoscut de autoritatile locale (Cadastru si Serviciul public Brasov)…, a tot facut presiuni (notificari si cu executor judecatoresc) pentru eliberarea / cedarea celor 520 mp. In final, in iunie 2004 proprietarul a dat in judecata institutia cerand eliberarea terenului, despagubiri pentru folosinta, etc .. Invatati de juristul institutiei, am lungit procesul, dar am si incheiat cu proprietarul un acord sa eliberam cei 520 mp (erau niste echipamente instalate + gard de imprejmuire) pentru a nu plati despagubirile cerute .. etc stiindu-se ca in fapt statul nu avea un act de proprietate asupra terenului. Totodata ne-am propus sa continuam procesul , chemand la instanta si Statul Roman (MF), in calitate de “proprietar bun public”. INSTANTA de JUDECATA a acceptat si a chemat si Statului Raman ca parte in proces. Prin asta incercam sa instanta sa constate ca terenul de 520 mp este de drept al proprietarului .. si pe baza deciziei INSTANTEI noi sa putem facem demersurile la Ministerul de Finante sa-l scoatem din domeniul public ..…
2. Vazand aceasta, pana la urmatorul termen de judecata, s-a facut in acest sens si un PV de predare – primire si am eliberat cei 520 mp.
3. NUMAI ca aici apare problema, juristul si directorul din zona, imputerniciti cu urmarirea procesului, HOTARASC din proprie initiativa sa faca, inainte de termenul de judecata stabilit, catre INSTANTA, o Cerere prin care renunta la a mai chema Statul Roman ca parte in proces..
4. Si atunci, INSTANTA constata: cel care ne-a chemat In judecata renunta la toate cerintele (primise cei 520 mp dezafectati de utilitatile institutiei noastre), renunta la cererea de despagubiri, institutia noastra a renuntat si ea la cererea de chemare a Statului Roman . .. si se opreste procesul … cu art. 246 Cpc
5. Ca urmare, asa cum ne doream, nu a mai existat o SENTINTA care sa spuna ca terenul respectiv este un bun in fapt al proprietarului si asa sa se poata scoate in inventarul public…
6. Dupa un timp , la nivelul central al institutiei se constata ca a ramas o problema nerezovata .. SCOATEREA din INVENTARUL PATRIMONIUlui PUBLIC a celor 520 mp … ei figurand in continuare in listele de patrimoniu …. chiar daca in fapt nu avem nici un act de proprietate…

INTREBARE: Ce se poate face? Se poate introduce o ACTIUNE IN CONSTATARE care sa demonstreze ca terenul respectiv, pe baza actelor, expertiza, etc nu este un bun al STATULUI … si astfel pe baza DECIZIEI INSTANTEI sa-l putem scoate legal din listele de patrimoniu public?