Buna seara !Mama mea are 80 de ani. A fost adusa in Romania in timpul razboiului civil din Grecia. Aici a facut scoala si a lucrat pana in 1990 cand s-a pensionat a .Pana in anul 2005 a fost persoana apatrida(fara cetatenie) si a fost in evidenta Oficiului Roman de Imigrare.In fiecare an trebuia sa mearga cu cartea de identitate pentru cetatenii apatrizi pentru a i se prelungii sederea in Romania,.In anul 2005 si-a recapatat cetatenia greaca si odata cu cetatenia a depus actele in Grecia pentru pensie.Pentru a putea beneficia de pensie in Grecia a trebuit sa renunte la pensia din Romania. Odata cu recapatarea cetateniei greaca a aflat ca unele date din actele din Romania sunt incorecte.Si anume ,o litera la prenume si ziua si anul nasterii. In anul 2005 s-a prezentat la Oficiul Roman de Imigrare pentru eliberarea unei noi carti de rezidenta,unde a prezentat pasaportul grec si i-a fost emisa o noua carte de rezidenta permanenta cu numele si data de nastere corect.Celelalte acte(certificat de casatorie,carte de munca) au ramas cu datele incorecte.Mentionez ca nu a avut niciodata certificat de nastere emis de statul roman .Problema este ca anul acesta am facut dosarul de cerere de pensie in Romania pe restul de ani lucrati(statul grec i-a acordat pensia luand in considerare numai 10 ani vechime din cei 35 de ani) si din cauza neconcordantei datelor(nume si data nastere) din cartea de munca ,certificat de casatorie si cartea de rezidenta ,i-a fost respinsa cererea.Am uitat sa mentionez ca am depus la dosar si o adeverinta emisa de Oficiul roman de Imigrare prin care se adevereste ca persoana cu cartea de rezidenta actuala a figurat pana in 2005 in evidentele lor cu numele si data de nastere din cartea de munca si certificatul de nastere si din 2005 i s-a eliberat cartea de rezidenta permanenta cu seria/nr....(cartea de rezidenta actuala).Motivul respingerii:din actele depuse:'' nu rezulta legatura dintre solicitant si titularul documentelor doveditoare de vechime''. Am fost la sefa Casei de Pensii pentru lamuriri.Dansa mi-a spus ca nu pot lua in considerare adeverinta de la Of.de Imigrari ca nu le permite legea.Mi-a spus ca singura solutie este sa fac contestatie la decizia de respingere si sa nu mai astept raspunsul la contestatie si sa-i dau in judecata.Cum pot rezolva aceasta problema?Daca fac contestatie atunci este obligatoriu sa astept 45 de zile pentru raspuns si abia apoi sa recurg la tribunal? Pot prin instanta sa obtin o decizie judecatoreasca din care sa reiasa ca persoana cu numele si data de nastere din cartea de rezidenta este aceeasi cu persoana cu datele din cartea de munca si certificatul de casatorie? ITM ar putea rectifica datele din cartea de munca pe baza adeverintei de la Of.de Imigrari? Am incercat si la starea civila dar mi-au spus ca nu pot elibera sau modifica nici un act deoarece mamica este cetatean strain acum. Va rog ajutati-ma.Ce optiuni am ? Multumesc.
Va expun pe scurt si sper ca explicit despre ce este vorba.Mama mea traieste in Romania de la varsta de 9 ani(acum are 78 ani ).A facut scoala aici,a lucrat aici,s-a casatorit si are copii aici si a beneficiat de pensie acordata de statul roman.In aceasta perioada nu a avut cetatenia romana(apatrid).De aproximativ 9 ani are cetatenie greaca si beneficiaza de pensie acordata de statul grec dar,a trebuit sa renunte la pensia din Romania.Problema mea este ca nu stiu care sunt procedurile prin care mama mea sa beneficieze de asigurare medicala in Romania.Este asigurata in Grecia dar,locuieste tot in Romania .Ce pasi trebuiesc urmati pentru a beneficia de asigurare medicala in Romania? Trebuie sa mearga in Grecia sau poate rezolva de aici? Multumesc.