avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Activitate arra11

Activitate arra11

Buna ziua! Iata ca au trecut 3 luni si firma nu mi-a eliberat decizia de incetare a c.i.m. si nici adeverinta de vechime. am sunat la resurse umane si mi s-a spus ca actele au plecat de la ei pentru a fisemnate de director si nu se stie de ce nu au ajuns la mine.

va intreb ce e de facut? daca fac o cerere prin mail catre dep. r.u. sunt obligati sa ii dea numar si sa o inregistreze? sau trebuie sa merg personal la sediu sa o depun? sediul este in alt judet si nu am fost niciodata acolo.

am trimis sesizare la itm si mi s-a spus ca fara numar de inregistrare al acestei cereri, ei nu pot actiona. chiar asa? pai nu trebuie sa i-mi raspunda?

daca firma nu i-mi accepta cererea si nu o inregistreaza eu ce sa fac?
Mi s-a spus ca pentru suma din target care v-a fi oprita ca si compensare pentru "pierderile" suferite de firma ( adica expirate), voi primi o FACTURA de la societate catre mine cu valoarea atribuita mie initial, pe care eu sa o semnez. Pe factura scrie " PRODUSE EXPIRATE CONFORM DECIZIEI ....... DIN DATA......" . aici este vorba despre decizia despre care v-am vorbit in care nu se scrie ca vom plati expiratele ci ca produsele trebuie manevrate inainte de expirare. Asadar i-mi sunt vandute produse expirate.

Suma din target care-mi revine reprezinta doua treimi din totalul acestei facturi, urmand ca diferenta sa fie trecuta pe nota de lichidare ca si debit catre firma.

Daca semnez aceasta factura este ca si cum as fi semnat acel acord de plata?
Este legal sa mi se vanda "produse expirate"?
Ar trebui sa le cer sa faca o factura doar cu valoarea care-mi revine din target (cele doua treimi)? Oricum bani de pe target nu ii voi mai primi in mana.
cum este mai bine sa procedez?

Multumesc!
multumesc pentru raspuns!
am inteles ca nu are temei juridic. dar daca este ceruta de viitorul angajat presupun ca nu este in regula. poate ar trebui sa cer ca in nota de lichidare sa fie explicat faptul ca suma o reprezinta EXPIRATE si nu altceva: lipsa din gestiune, minus la inventar, .......
Buna ziua!
Iata cum au decurs lucrurile in continuare. In cursul zilei de ieri am fost chemate la o sedinta cu directorul de zona si coordonatorul de zona. Discutiile s-au tinut individual, fiicare dintre noi cele 3 fete fiind chemata pe rand. La aceasta sedinta a participat si farmacista diriginte.
Directorul a incercat sa ne convinga ca aceste imputari sunt absolut legale si se regasesc in toate gestiunile, iar expiratele nu ies din gestiune cu proces verbal ci la inventar cand nu mai pot fii introduse in stoc pentru ca .... au expirat.... noi suntem responsabile de faptul ca am lasat medicamente sa expire. I-am spus ca nu consider legala aceasta procedura si nu sunt de acord cu ea, asadar nu accept imputarile. Ca solutie mi-au sugerat oprirea targetului in contul imputarilor ( atat cat poate acoperii acest target).
I-am amintit directorului ça eu am venit in farmacie la jumatatea perioadei dintre inventarul precedent si cel actual si nu pot fi acuzata de expirarea unor produse pe care le-am gasit deja expirate, ceea ce nu este nici legal.
Concluzia a fost ca se va recalcula suma care-mi revine mie, se va scadea din aceasta valoarea targetului pe cele cateva luni in care nu s-a trimis si daca mai ramane ceva de plata acea suma va fii trecuta pe nota de lichidare ca si debit catre societate ( nu stiu daca am
inteles bine). Actele si salariu ni se vor da.

va intreb ce trebuie sa fac in aceasta situatie. Daca ei vor recalcula si totusi vor considera ca mai ramane ceva de plata, suma pe care o vor trece in nota de lichidare, eu accept aceasta nota? trebuie sa scrie acolo ce reprezinta aceasta datorie? probbil ei nu vor scrie valoare expirate. sa solicit aceasta formulare? ma afecteaza cu ceva o nota de lichidare cu " debit " cum s-au exprimat ei?

Va multumesc mult pentru ajutorul oferit pana acum! Mi-a fost de un real folos si am constata ca parcurgand pasii indicati de Domniile voastre rezultatele sunt cele pe care mi le-ati spus.
Multumesc pentru raspuns!
Multumesc mult pentru raspuns!

As mai avea o intrebare. Eu mi-am dat demisia cu preaviz, mai pot beneficia de somaj?
va aduc la cunostinta ultimele noutati in acasta problema

in urma modului in care am fost tratate eu si colegele mele, 3 dintre noi am hotarat sa demisionam. ceea ce am facut.

dar astazi cand a expirat preavizul uneia dintre fete, am primit un telefon de director in care ni se spunea ca nu vom primi nota de lichidare daca nu platim imputarile survenite in urma inventarului din martie

intreb: este legal ceea ce vor ei sa faca? si ce importanta are nota de lichidare pentru o viitoare angajare?

multumesc!
Multumesc mult pentru sfaturi.Eu si inca o colega a mea nu am semnat acel angajament de plata, dar celelate colege da, inclusiv farmacistul diriginte.
Presupun ca acea sesizare la ITM trebuie depusa personal, fiindca am sesizat telefonic Garda de mediu si le-am adus la cunostinta ca la farmacia noastra s-au aruncat medicamente la wc iar ei m-au trimis la protectia consumatorului. Era o leneeee acolooo...
Ma intreb in ce conditii considera ei ca trebuie sa actioneze.
Mantionez ca lucrez intr-un lant de farmacii foarte mare, care beneficiaza de reclama la TV asadar si foarte puternic.
Situatia este urmatoarea: de la inventarul anterior, efectuat in octombrie 2011, pana in prezent, produsele care expirau erau depozitate in cutii impreuna cu o lista in care erau enumerate. Aceste expirate nu erau insa scoase si din stoc. Asa incat in decursul timpului, produsele cu termen de valabilitate deficitar care nu erau primite sub forma de retur in depozitul farmaciei si nici nu erau valorificate expirau in farmacie. Dar acestea nu erau scoase din stoc prin Proces Verbal de Expirate, ele fizic erau sigilate in cutii si faptic existau in stoc.
La inventarul de acum , acestea au fost omise intentionat de la numarare iar la final s-a constatat un minus in gestiune egal cu valoarea expiratelor. La inventar s-a atasat si lista acestor expirate impreuna cu valoarea lor.
Am primit un calcul imputari, exprimat astfel: <Valoarea produselor lipsa la pret amanunt( val. expirate)> si un tabel cu sumele de plata pentru fiecare angajat in parte. Acestea insotite de angajamentul de plata postat mai sus.

Noi am refuzat semnarea si completarea acelui angajament, iar raspunsul a fost ca vom fi actionate in justitie.

Foarte important: eu sunt angajata la aceasta firma din iulie 2012

Ce efecte ar putea avea asupra mea nesemnarea angajamentului de plata?

Mentionez ca in farmacie, tot personalu,l a semnat o decizie a directorului general in acre eram informate ca raspundem de evidenta cantitativ valorica a produselor si avem obligatia, citez <de a asigura rulajul produselor inainte de expirarea termenelor de valabilitate.>, iar neexecutarea acestor dispozitii atrage raspunderea disciplinara sau patrimoniala. La vremea respectiva am considerat ca se refera la valorificarea produselor in termen si nu dupa expirare. Am inteles corect? Se intelege de aici ca trebuie sa platesc expiratele?

va dau toate detaliile de care este nevoie, doar spuneti-mi la ce va referiti