avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Activitate elenailus

Activitate elenailus

Mulțumesc foarte mult pentru informații și sfat!

Carp Mircea a scris:

Legea 263/2010

Art.118
(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:

d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș.

Puneti intrebarea la CNPP.
Parerea mea este ca raspunsul va fi afirmativ.

Bună ziua! Recent mama mea a rămas văduva. Acum singurul ei venit este pensia de urmaș după tatăl meu. Cum pensia este foarte mica iar ea are 62 ani m-am gândit că pot să o iau la mine in Anglia și să îi găsesc ceva de lucru cu jumătate de normă sau doar câteva ore pe săptămână. În așa fel are și ia o activitate și își mai ia gândul de la pierderea suferită și face și niște bănuți. Întrebarea mea este: dacă lucrează în străinătate pierde pensia de urmaș? Cum pot sa procedez?
Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
Nelămurirea mea, sau mai zis a tatălui meu, este aceea ca trebuie sa plătească contribuția la sănătate atât pentru pensie cat și pentru salar. Tatăl meu a lucrat la CFR 35 de ani, a ieșit la pensie de drept și s-a angajat în domeniu privat. De luni bune plătește CAS și la una și la alta și sincera sa fiu nu sunt deloc niște sume mici. Logic judecând nu mi se pare drept ca doar nu beneficiază de servicii duble când vine vorba de sănătate. Pe data de 12 martie a auzit la radio ca exista un proces, a unei persoane în aceasi situație ca și el, proces ce s-a rezolvat cu succes. Ati auzit ceva în sensul acesta? Se poate face ceva ca sa fie scutit măcar de la plata CAS pentru salar?
Va mulțumesc și dacă repet cumva întrebarea sau topicul mii de scuze:)!