avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1790 soluții astăzi
Forum Activitate iwishiwaz

Activitate iwishiwaz

Răspuns la discuția Amenintare - procedura plangere
Buna ziua

V-as fi recunoscator daca m-ati putea lamuri intr-o problema. Acum cateva zile am avut un conflict cu o vecina. Ne-am adresat injurii reciproc si cam atat. Ieri un agent de politie mi-a adus o ivitatie la sectia de politie pentru sambata. Mi-a spus ca este grav ca am amenintat persoana.
Nelamurirea mea este daca cumva poate i-am zis "Dute bre in casa ca iti trag o palma de nu te vezi" este amenintare? Adica din ce am citit tot aici pe acest forum conform articolului 193 C. penal

"3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
- elementul material - consta într-o acţiune de ameninţare a unei persoane de insuflare a temerii ca victima va fi supusa unui pericol sau ca soţul ori ruda apropiata vor suferii un rau. Aceasta acţiune poate fi savârşita direct, prin orice milloace de comunicare: cuvinte, gesturi, fapte sau indirect, adica printr-o terţa persoana. În orice caz aceastea trebuie sa aiba o relevanţa penala, sa aiba ca obiect savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare indiferent de gravitate. Daca din atitudinea faptuitorului rezulta ca nu va trece la savârşirea faptei , nu va fi incident acest articol. Daca ameninţarea se refera la savârşirea unei infracţiuni şi apoi se trece la savârşirea acesteia, atunci infracţiunea de ameninţare este absorbita în infracţiunea care s-a savârşit. În cazul în care faptuitorul ameninta victima cu moartea, aratându-i un cuţit şi spunându-i ca o va omorî, fara a trece însa la executarea acestei fapte - fapta se încadreaza în acest art. În situaţia în care acesta trece la savârşirea faptei, fara a se produce moartea persoanei, fapta va constitui tentativa de omor.
- urmarea imediata - consta în crearea unei stari de alarmare a victimei.
3B. Latura subiectiva:
- forma de vinovaţie - intenţia directa sau indirecta. Exprimarea unor cuvinte din culpa susceptibile de a fi interpretate de o persoana ca alarmante pentru ea nu constituie infracţiune.

4. Forme. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii – sunt posibile dar nu se pedepsesc;
2. tentativa - nu se pedepseşte;
3. fapt consumat - fapta se consuma atunci când se produce rezultatul periculos cerut de norma de incriminare şi anume insuflarea unei temeri persoanei ameninţate"

Va multumesc