In 2012 (ca de altfel si anul acesta), in calitate de traducator autorizat (persoana care realizeaza venituri din activitati independente), am platit benevol CAS la Adm. Financiara in suma fixa lunara de 400 lei, desi, conform legislatiei in vigoare, nu aveam obligatia sa platesc contributia la pensie deoarece venitul meu lunar in 2012 a fost sub 741 lei. Am facut acest lucru fiind ajutata financiar de familia mea, si din dorinta de a avea atat o continuitate in contributia la pensie cat si o contributie putin mai mare decat cea minima.
Intrebare:
Am dreptul sa deduc aceste plati lunare (pe care le fac - repet - benevol) din venitul meu brut? Si daca da, in ce proportie? 100% (in acest caz voi iesi pe minus, cheltuielile mele depasind veniturile)? Sau doar in proportie de 31,3% din venitul realizat efectiv?
Practic, eu in loc sa fac un depozit la banca "pentru zile negre", sau sa cotizez la un fond privat de pensie, cotizez pentru pensie la bugetul de stat si asta neraportat la veniturile mele reale (care fluctueaza mult de la un an la altul), si fara sa stiu de fapt cu certitudine daca este legal/corect. O fac doar cu speranta ca va fi benefic pentru mine in perspectiva.
Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde la intrebare.
Buna ziua.
Sunt traducator autorizat. In 2012 am avut insa sporadic de lucru si deci veniturile au fost sporadice si sub 741/luna. Cu toate acestea, din dorinta de a avea o continuitate privind pensia, am platit o contributie lunara la pensie (in suma fixa) mai mare decat ar trebui eu sa platesc (de fapt, nici nu as avea obligatia sa platesc CAS pe 2012 avand un venit sub 741 lei/luna) raportat la veniturile mele (familia m-a ajutat). In declaratia de venit realizat trec doar procentul de 31,3% din venitul brut cu titlu de contributie la pensie si 39 lei/luna x 12 luni drept contributie la sanatate, plus alte eventuale cheltuieli deductibile.
Intrebare:
1. In situatia mea, cum este corect sa calculez, pentru declararea venitului realizat, cheltuielile cu contributia la pensie si sanatate ?