in OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se specifica faptul ca durata de acordare a concediului medical si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult
183 de zile (art. 13 alin. 1 si 2). aceste prevederi din enunt rezulta ca se aplica la modul general dar imediat la art. 13 alin. 3 se da si o exceptie (citez):
"Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare..."
de asemenea in ordinul nr. 60/32 din 2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG 158 din 2005 se stipuleaza acelasi lucru la art. 24 alin. 3(a)
mai mult , la art. 28 din acelasi ordin se precizeaza ca:
"Asiguraţii bolnavi de tuberculoză pulmonară sau extrapulmonară beneficiază de
concediu medical până la duratele maxime prevăzute de lege"
deci se spune clar ca durata ESTE de 1 an si ca se acorda pana la durata maxima (adica 1 an) (pentru tuberculoza extrapulmonara este de 6 luni).
cu toate acestea daca trec cele 183 de zile (6 luni) concediul medical si indemnizatia nu se mai acorda pacientilor decat in cazuri mai grave , motivandu-se de catre medicii curanti faptul ca acel concediu se acorda numai atat cat dureaza tratamentul medicamentos (6 luni pentru forme mai usoare dar poate dura mai mult , 8-9 luni pentru cazuri grave si pentru forme rezistente la medicamentele standard).
totusi in lege nu vad sa se faca referire nicaieri la durata tratamentului medicamentos sau la gravitate si sa se conditioneze durata de acordare a concediului medical de acestea doua. se specifica foarte clar durata de 1 an si atat.
e adevarat ca inainte a existat ordinul 343/399 din 2001 pentru aprobarea Instructiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile de asigurari sociale
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI, in care in anexa cu instructiuni se preciza ca:
"Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:
- pana la un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare"
deci POATE FI in loc de ESTE, insa acest ordin e mai vechi decat OUG 158 cu 4 ani si deci prevederile lui care vin in contradictie cu OUG 158 se considera abrogate in mod tacit chiar daca nu exista nici un articol de lege in care sa se specifice in mod explicit abrogarea.
s-a emis cumva intre timp vre-un act juridic prin care sa se faca revenirea la veche formulare cu "poate fi" in loc de "este"?
nu am reusit sa gasesc nicaieri asa ceva desi caut sa m-a documentez de doua saptamani. ma puteti ajuta?