avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate tct

Activitate tct

Bună ziua,

În cazul în care o fundație (organizație nonprofit cu activitate comercială limitată) dorește să angajeze o persoană fizică (nu PFA), este obligată să oprească la sursă și să plătească statutului impozit pe venitul angajatului (16%), exact ca la firme (organizații pentru profit cu activități comerciale)?

Nu am găsit pe nicăieri în legislație că fundațiile (sau asociațiile) ar fi scutite de a plăti impozit pentru angajați și de aceea vă întreb să mă asigur că am înțeles bine. Din punctul meu de vedere, nu este normal ca o fundație să se străduiască să strângă donații (ce reprezintă acte cu titlu gratuit) pentru ca o parte din ele să fie taxate de stat.

Din ce știu, persoanelor fizice (nu PFA) care primesc donații (sub acest nume sau sub alte denumiri legale) nu li se percepe impozit pe donații, tocmai pentru că reprezintă acte cu titlu gratuit, caritabil. Atunci faptul că înființezi o fundație te pune în dezavantaj, trebuie să plătești impozit pentru oamenii care lucrează la proiectele fundației (la care ar fi putut să lucreze din donații neimpozabile directe).

De asemenea, l-am întrebat pe reprezentantul unei asociații (e.V.) din Germania cu care fundația mea colaborează dacă statul percepe impozit pe venitul salariaților din asociația sa, iar răspunsul a fost nu. Contribuții la sănătate, pensii, șomaj etc. se plătesc pentru salariat, dar statul nu taxează donațiile.

Vă rog, în măsura în care cunoașteți situația din România, să mă ajutați cu un răspuns la întrebarea: Se impozitează sau nu veniturile salariaților dintr-o fundație? Aș aprecia și o explicație.

Vă mulțumesc!