Buna ziua,
In practica, soferul care nu participa efectiv la infractiunea de vatamare corporala (sau loviri sau vc grava etc.) este incadrabil la complicitate la infractiunea comisa sau la favorizarea infractorului?
M-am lovit de o astfel de speta. Din cautarile mele am reusit sa gasesc doar o hotarare lamuritoare, in care fapta celui in cauza este similara, unde ICCJ decide asa:
Din probatoriile administrate rezultă că inculpatul a contribuit efectiv prin activitatea sa la reunirea grupului infracţional, transportând cu autoturismul o parte dintre inculpaţi la locul săvârşirii infracţiunii. Chiar dacă inculpatul a susţinut că, necunoscând intenţiile celorlalţi inculpaţi, nu ar exista concret vreun ajutor dat acestora, poziţia sa ulterioară adoptată cu ocazia audierii, când a încercat să canalizeze cercetările pe o pistă falsă, dovedeşte intenţia sa de a zădărnici urmărirea penală.
Aşteptând în exteriorul localului la volanul autoturismului revenirea grupului infracţional pe care, de altfel, l-a şi transportat în comuna învecinată, inculpatul nu poate să pretindă că nu a ştiut despre prezenţa inculpaţilor în local, aşa cum a declarat în faţa organelor de anchetă, şi că intenţia sa a fost de a deruta cercetările şi a asigura scăparea făptuitorilor de răspundere penală.
Or, in alte discutii avute cu colegii mei, multi ar incadra aceasta fapta direct la complicitate - neffind practicant (inca) al acestei meserii, as dori sa citesc diferite argumente.