In anul 1991 a decedat bunica si s-a facut succesiunea pe un teren si imobilul aferent, venind la succesiune bunicul si cei 3 fii mostenitori. In anul 1993-1994 bunicul face act de vanzare-cumparare (cu ingrijire viagera) pe 50% din imobil si teren unor personae straine, fara a cere acordul celor 3 fii mostenitori, care detineau si ei ½ din acelasi teren si imobil. Dar nu s-a facut nici un demers in ceea ce priveste iesirea din diviziune a nici unei parti.
Fara a exista iesirea din diviziune, aceste persoane au construit fara forme legale un imobil compus dintr-o veche camera ce a fost consolidata si alte camere plus anexe. In anul 2012 bunicul a decedat.
1. exista vreo modalitate de a ataca actul de vanzare-cumparare, eventual facand apel la dreptul de preemtiune al fiilor mostenitori?
2. cadastrul si intabularea imobilului si terenului trebuie facut de ambii proprietari in acelasi timp. Daca aceste persoane nu sunt dispuse sa faca acest demers ptr. a realiza iesirea din diviziune si a permite fiilor mostenitori sa faca demersurile legale ptr. consolidarea imobilului, ce modalitati exista pentru a-i determina ?
3. daca, prin ridicarea noii constructii au ocupat mai mult decat cota care le revine, ce demers pot face fiii mostenitori?
4. atata timp cat nu exista iesirea din diviziune, le este ingradit fiilor mostenitori dreptul de folosinta a partilor comune (baie, bucatarie, curte) si au interupt alimentarea cu energie electrica in partea de casa folosita de bunicul, pe motivul ca trebuie sa ne facem contracte la utilitati. A existat un singur contract la utilitati, pe care l-au preschimbat ei. Este normal?