Lasand glumele deoparte...
Am vorbit astazi cu un avocat care s-a mai confruntat cu cazuri similare, mia spus ca legea este foarte neclara si practic cam singurul lucru concret este ca nu pot vinde masina. Mia spus asa:
1) Pe platforma NU poate sa vina sa o ia pentru n motive. Primul ar fi ca ii trebuie actele masinii. Poate sa fie acuzat de furt. dansul si firma cu platforma inclusiv, intrucat bunurile din interiorul masinii NU sunt supuse sechestrului, pentru ca eu, daca am intentia voluntara sa predau masina, are obligatia sa scrie pe procesul verbal ca in interiorul masinii nu se afla alte lucruri in proprietatea debitorului. Si nu pot fi acuzat nici de opunere prin rezistenta la executare, pentru asta trebuie sa se deplaseze dansul, somatie verbala etc...
2) Duplicate la acte, chei, etc, ii trebuie masina fizic si cartea masinii in ORIGINAL! Deci revenim la punctul unu.
3) Daca ma opreste politia si NU vreau sa predau talonul de buna voie, imi poate da amenda pentru refuz prezentare acte. NU imi poate suspenda talonul, intrucat in lege scrie foarte clar cand talonul se poate suspenda (defectiuni tehnice, lipsa ITP etc...), iar executarea silita nu se regaseste.
am gasit articolul 740 cod procedura civila, acum intrebarea mea este, daca refuz sa arat la politie talonul si cartea de identitate a vehicului, inafara de amenda ca refuz sa arat actele, imi mai poate face si altceva?
Sunt inca in termenul de 15 zile. Bucuresti. Am vorbit cu mai multi avocati dar din ce am inteles nimeni nu s-a confrutat cu o situatie asemanatoare, cel putin cu cei care am discutat eu.
Pai stati putin, in scrisoare de la executorul judecatoresc, deja scrie ca a pus sechestru si ca a instintat politia in caz ca ma opreste sa confiste talonul si cartea masinii... opunerea la executare este daca vine fizic sa ridice masina si eu ma opun, nici decum daca nu vreau sa predau cheia sau actele! pai daca vine sa puna sigilii
Ce am gasit eu pe net, dar nu este foarte clar:
"In cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând menţiunea acestei măsuri şi pe certificatul de înmatriculare, precum şi pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv.
Autovehiculul va fi sechestrat prin aplicarea de sigilii sau dat în depozitul unei persoane alese cu precădere de către creditor.
Organul de poliţie rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat şi va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat şi să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc'"
Si aici se bat cap in cap, pai cum face mentiunea pe certificatul de inmatriculare si pe cartea de indentitate a masinii, si jos scris ca politie ma poate opri in trafic si ridica certificatul de inmatriculare si cartea de identitate, punand in vedere sa ma prezint intr-un termen rezonabil la executor?
Eu cred ca este foarte ne-clara procedura.
Daca este cum spui tu, nu ar mai avea rost sa astepte dupa politia rutiera... poate sa scoate el direct duplicatele. Poate ne ajuta si altcineva...
Buna ziua, am gasit dupa cateva saptamani (am fost plecat cu munca in afara tarii) in posta o adresa de la un executor judecatoresc ca am sechestru pe masina pentru un debit de acum x timp de la o firma care ofera servicii de net, si ca a trimis instintare inclusiv la politia rutiera in caz sa ma opreaste in trafic sa imi confiste talonul etc. Avand in vedere ca am intentia sa NU vand masina nici la alte persoane, am niste intrebari logice. avand in vedere ca pe avocatii pe care i am intrebat ce se poate face, nu au fost foarte clari in raspunsurile date, incerc cu dumneavoastra si poate dezlegam acest "mister":
1) Daca ma opreste in trafic agentul de la rutiera, constata sechestrul, ii spun ca nu am talonul si cartea de identitate la mine (acum pe bune, cine tine cartea de identitate in masina?), inafara de amenda pentru refuz prezentare acte (conf art, 108 cod rutier) pentru ca NU vreau sa ii prezint talonul si cartea de identitate, dar fizic sunt in posesia mea (ii arat eventual o copie) si prin urmare nu are cum sa le "sechestreze" efectiv, pot pati si altceva?
2) Executorul. cum intra efectiv in posesia masinii pentru a o vinde, daca eu nu vreau sa ii dau masina, sa ii dau talonul, cartea de indentitate, cheile etc?
Am citit si eu pe net legea cand e vorba de bunuri mobile, si am observat ca nu exista alte sanctiuni inafara daca nu vreau sa predau talonul si cartea de identitate agentului de la rutiera conform art 108, si nu exista sanctiuni daca nu ii dau executorului cheia si actele masinii... singurul lucrul cert este ca nu pot vinde masina.
Ma "inlumineaza" si pe mine cineva cum sta treaba cu intrebarea 1 si 2? Multumesc! Cu stima.
Multumesc pentru raspuns. Am lamurit si treaba cu factura. Practic ei imi vor face modelul de ca si cum o fac eu. Si in cazul acesta, ce declaratie trebuie sa depund? Daca intra banii in cont nu vor fi probleme sa inteleg?
1)Sunt cetatean roman, domiciliu in Romania.
2) Eu nu am nici un fel de personalitate juridica cu firma din Romania care vinde terenul. Fondul o sa cumpere partite sociale si actiunile. Deci banii vin din Elvetia, pentru a cumpara terenul in Romania, impozitul pe venit se va retine in Elvetia obligat cand vor face plata catre mine, pentru ca mandatul este din partea firmei elvetiene.
3) In baza mandatului, eu am imputernicirea de ai prezenta pe ei pentru individuarea terenului, deci practic e ca o angajare. Eu semnez factura care o trimit ei, inainte sa imi vireze banii.
In primul rand mersi pentru raspuns. Acum iti fac clarificarile. Deci fondul de investitii respectic, care se ocupa cu investitii financiare pe termen lung, m/a mandatat pe mine (prin contract de mandat si reprezentare, plus contractul de comision), cetatean roman, sa ii caut un teren de vanzare in Romania cu anumite standarte, Eu mi/am facut treaba pe aici, si am gasit un teren care corespunde cu standardele lor, pe care se pare ca o sa il cumpere. Apropo de ce imi retin ei la sursa, da, impozitul pe venit, pentru ca banii vin din compania elvetiana, si trebuie platit impozit la ei in Elvetia, cand vor trimite banii in contul meu (cum este contractul nostru de comision in conventie civila pe PF si platesti impozit 16 plus 5.5 la suta). Ei vor face plata catre mine, deci ei fac factura!
Buna ziua, un grup financiar din Elvetia m/a mandatat ca sa le gasesc o suprafata mare de teren din Romania. Am mandat, plus contractul de comision, unde se specifica ca eu primesc x la suta din suma... Acum am gasit terenul, si se pare ca se face tranzactia in cateva saptamani. Nu am PFA si nici firma. Ei, in momentul cand vor facut plata pentru teren proprietarului, vor trebui sa imi verse comisionul si mie in contul meu. Impozit va fi retinut la sursa in Elvetia, cu factura de prestari servicii pe numele meu. Este vorba de o suma maricica de peste 200 mii euro. Acum intrebarea este, trebuie sa mai platesc impozit si in Romania (din moment ce se retine in Elvetia deja)? Daca da, cat trebuie sa platesc?
Am sunat de 3 ori la ANAF si am primit 3 raspunsuri diferite: 1) Ba ca nu platesc nimic (impozit deja retinut in Elvetia) pentru ca exista tratat de dubla impunere fiscale. 2) Ba declaratia 201 privind venituri din strainatate si impozit 16%. 3) Ba trebuie sa ma declar platitor de TVA si in total se retine impozit 24 plus 16% (tva deductibil oricum).
Daca banii intra in cont am inteles ca banca nu blocheaza nimic cum m/au speriat unii, din moment ce vin de la un grup financiar international, corect?