avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Activitate Gheorghe Patrascu

Activitate Gheorghe Patrascu

Daca ati intalnit in practicã situatia de fata, va rog mult sa scrieti solutia in cateva cuvinte (poate copilul major sa piarda dreptul la intretinere, pentru perioada de dupa reluarea studiilor, din cauza INTRERUPERII lor, a DISCONTINUITATII acestora?).

Multumesc mult,
Gh. P.
Nu am nici o hotarare, dupa majorat.
Mai mult, nu mi-a spus nimic, eu am neglijat sa ma interesez de situatia ei scolara si i-am trimis in continuare banii, fara sa stiu ca a intrerupt facultatea.
Intentia mea nu este sa incetez sa o sustin, daca vrea sa continue studiile, dar vreau totusi, vorba D-nei Romascanu, "sa-i explic intelectualei" cum stau lucrurile din punct de vedere legal, cu toate implicatiile.
---------------------------------
Pare sigur (asa ma gandeam si eu) ca pensia nu este datorata pentru perioada de intrerupere.
---------------------------------
As vrea sa va rog, pentru perioada de dupa intrerupere, aveti cumva informatii certe privind practica judecatoreasca in aceasta situatie (existã situatii in care instantele au anulat dreptul la pensie din cauza intreruperii)?

Va multumesc mult pentru raspunsurile de pana acum si, cu anticipatie, pentru eventualele clarificari viitoare.

Cu multa stima,
Gh. P.
Asa este, este vorba de Decizia de indrumare nr. 2/20.02.1971 a Plenului Tribunalului Suprem si de analogia cu Legea nr. 19/2000, mai exact cu prevederile care privesc pensia de urmas.

Intrebarea mea se refera insa la un alt aspect.

A.
In Decizia amintita mai sus, se prevede ca "parintele este obligat sa dea intretinere copilului devenit major, daca se afla in CONTINUAREA de studii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 25 de ani" (in prezent, 26 de ani).

De asemenea, Legea nr. 19/2000, cu care se face analogie, prevede ca "copiii au dreptul la pensie de urmas... daca isi CONTINUA studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani".

Asadar, in cazul intreruperii, sa zicem de un an, a studiilor, aceasta CONTINUITATE mai existã?

B.
Conform art. 86 din Codul Familiei, are drept la intretinere, "numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci". Decizia de indrumare nr. 2/1971 nuanteaza lucrurile, extinzand acest drept asupra copilului devenit major si care isi CONTINUA studiile. Interpretarea fireasca este ca acest copil nu este inca capabil de a munci, neavand studiile finalizate.
In cazul in care isi intrerupe studiile si este capabil sa se intretina, ori opteaza sa duca o viata "parazitara" (exact lucrul pe care l-a avut in vedere, cu scopul de a-l combate, Plenul Tribunalului Suprem, in Decizia sa), mai beneficiaza copilul de acest drept daca isi reia studiile, sa zicem dupa un an de intrerupere?

Mentionez din nou ca este vorba de o intrerupere voluntara si nu de una fortuita (nu este datorata starii sanatatii sau altor probleme obiective).

Asadar, intrebarile mele sunt:
1. Pensia este datorata pentru perioada de intrerupere?
2. Pensia este datorata dupa perioada de intrerupere, la reluarea studiilor?

Va multumesc anticipat.
Buna ziua,

stiu ca pensia de intretinere este datorata copilului major pana la terminarea studiilor, fara a depasi 26 de ani.

As vrea sa aflu daca copilul pierde acest drept in cazul in care intrerupe studiile si le reia apoi (dupa un an, de exemplu). Pensia este datorata pentru perioada de intrerupere? Pensia este datorata dupa perioada de intrerupere, la reluarea studiilor? Tot pana la 26 de ani?

Mentionez ca este vorba de o intrerupere voluntara si nu de una fortuita (nu este datorata starii sanatatii sau altor probleme obiective).

Odata cu raspunsul, mi-ati putea indica si baza legala pentru reglarea corecta a acestei situatii?

Va multumesc anticipat.

Va salut cu multa stima pentru ceea ce faceti pe acest site.