Multumesc ptr raspunsuri
In ceea ce il priveste pe prietenul meu, pot fi considerate sumele mai mari platite inainte ca si plata in avans? in asa fel incat el sa stea fara griji pana la angajarea ulterioara?
Daca da, ce hartie ar trebui facuta? si, de cine? notar,avocat?
Sotia il amerninta ca daca nu plateste, numai il lasa sa vada copilul (in tranzactie nu are program de vizitare agreat) si ca il da in judecata ptr ca, in tranzactie scrie ca trebuie sa ii dea cei 650 de ron.Ea considera ca indiferent de venituri el s-a obligat atunci sa plateasca.
Fiind vacanta judecatoreasca orice demers ar dura imens de mult si ar afecta copilul
Multumesc anticipat
Imi cer scuze anticipat ptr insistenta, dar vreau sa fiu sigura ca am inteles bine.
Deci, la divort se stabileste ca el trebuie sa contribuie in natura si daca el nu o face atunci trebuie sa-l dau in judecta ca sa se stabileasca pensia financiara?Nu se poate stabili financiar de la inceput?
As mai avea o intrebare in cazul unui prieten.
A facut tranzactie cu sotia lui acum trei ani stabilindu-se o pensie de 650 de lei.Pe parcursul celor 3 ani el a platit numai prin banca in anumite perioade 650, dar in anumite perioade si mai mult.Daca acum nu mai are venituri(a fost somer, dar s-a terminat si perioada de somaj si numai are nici un venit), Ce demersuri trebuie sa faca ptr a nu parea rau platnic?(se pot lua in considerare acele sume platite in plus) si,daca ar vrea sa plateasca conform noului cod civil, in natura, se poate?
Multumesc foarte mult
Multumesc ptr raspunsuri, cred ca este o propunere a celor de la Wikimanuale.
As mai avea o intrebare :
Modalitatea de executare art 530 spune la nr 1 ca :
"Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala"
Prima optiune este aceasta "in natura" si doar daca el nu se achita de obligatie,trebuie sa-l dau din nou in judecata si se va stabili financiar?
Am citit urmatorul lucru
"Calculul valorii nominale a pensiei de întreţinere lunare[modificare]Aşa cum legea stabileşte în cazul părinţilor necustodieni care nu au venituri un plafon minim de pensie, prin calcularea pensiei alimentare raportată la salariul minim pe economie, tot aşa ar trebui ca legea să permită şi un plafon maxim al pensiei alimentare astfel:
Pentru un copil - Pensia alimentară se va calcula până la 25% din veniturile nete reale ale părintelui necustodian dar nu mai puţin de 25% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie.
Pentru doi copii - Pensia alimentară se va calcula până la %33 din veniturile nete reale ale părintelui necustodian dar nu mai puţin 33% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 66% din salariul salariul mediu net pe economie.
Pentru trei sau mai mulţi copii - Pensia alimentară se va calcula până la %50 din veniturile nete reale ale părintelui doi dar nu mai puţin 50% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 100% din salariul mediu net pe economie.
Pentru uşurinţa instanţelor, se propune ca valorile minime şi medii ale pensiei alimentare să se stabilească anual, o dată cu publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a valorii salariului mediu net pe economie. Aceste valori se vor găsi, de asemenea, publicate pe acest site"
Acest lucru este valabil? Daca nu, de ce exista publicat?Se poate folosi sotul meu de acest lucru?
As vrea sa stiu conform noului cod al familiei care ar fi maximul de pensie alimentara pe care sotul meu trebuie sa-l plateasca ptr un copil, avand in vedere ca are un salariu foarte mare peste 2000 de euro.Am inteles ca noul cod al familiei ar limita suma, aceasta nemaifiind egala cu cuantumul de 25% din veniturile nete.Multumesc