avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Activitate MCM1967

Activitate MCM1967

Stimați colaboratori,

Sunt agent de securitate în cadrul unei firme de profil și cu permisiunea dvs. aș dori să mă lămuresc asupra unor probleme printre care:
- cum am putea să determinăm angajatorul să respecte programul de lucru de maximum 12 ore de lucru odată, dat știut fiind faptul că în Codul Muncii se prevede în mod expres că după programul de 12 ore angajatul beneficiază de un repaus de 24 de ore. Precizez că lucrez în cadrul unui program de 24 cu 48, ilegal, de altfel, în opinie personală, de 3 ani, deci depășește maximul admis de legislație de 1 an;
- cum am putea să determinăm angajatorul să ne plătească sporul de ore suplimentare, deși conform CIM-ului noi lucrăm 8 ore zilnic, dar conform fișelor de pontaj (sunt în posesia unor fotocopii care atestă faptul că lucrăm 24 de ore, inclusiv că sunt luni în care efectuăm 240 de ore, iar altele, mai rar, în care efectuăm 264 de ore) lucrăm 24 de ore;
- cum am putea să-l determinăm pe angajator, relativ similar ca la punctul precedent, să ne plătească sporul de 100% pentru sărbătorile legale, pentru care nu s-au dat libere plătite, așa cum legislația muncii prevede;
- cum am putea să-l determinăm pe angajator să ne acorde concediul de odihnă si să-l determinăm de asemenea să renunțe la amenințări de genul "cine vrea să-și ia concediul de odihnă în natură își pierde locul de muncă, pentru că eu nu pot sta fără oameni în obiective". Această stare de fapt trenează de ani de zile, numai subsemnatul lucrează în condițiile prezentate mai sus de 3 ani, fără să aibă posibilitatea efectivă de a beneficia de C.O. anual. Beneficiez și beneficiăm doar de indemnizația de concediu și atât;
- cum am putea să-l determinăm pe angajator să respecte prevederile art. 251 din Codul Muncii, în condițiile în care suntem sancționați cu 5% din salariu pe motivul că suntem prinși că dormim, știut fiind faptul că este aproape imposibil să reziști pe termen nelimitat într-un program de 24 de ore și în condițiile prezentate mai sus;
- cum am putea să-l determinăm pe angajator să renunțe la a ne îndoctrina cu lozinci de genul "Bă, firmele de pază au un regim semimilitarizat și pentru asta voi trebuie să vă supuneți tuturor dispozițiilor pe care noi le dăm...", știut fiind faptul că în acest mod se încalcă prevederile art. 118 alin. 4 din Constituția României și nu numai;

Probabil că marea majoritate a dvs. vor spune, anunțați ITM-ul și constituiți-vă în sindicate. Pentru prima chestiune țin să precizez că am făcut nenumărate sesizări la ITM și chiar la Inspecția Muncii din cadrul ministerului de resort, fără a avea rezultatele scontate, iar pentru a doua chestiune, dați-vă și dvs. seama că dacă securiștii ăștia nu se sperie de instituțiile abilitate și fac în continuare ce vor, oamenii pe bună dreptate au luat frica și nu îndrăznesc să-și mai apere "drepturile legitime" stipulate în legislația aceasta, care în fapt este o carte de SCI-FI.
În concluzie, s-ar mai putea face ceva și ce anume?

Mulțumesc anticipat.