Zilele acestea un prieten de al meu (student) si-a gasit un apartament pentru a sta in chirie. A dat un avans de 100 euro pentru a-si "pastra" apartamentul ramanand sa mai plateasca 50 euro + o luna avans de 150 euro la semnarea contractului de inchiriere. Pe 7 septembrie a fost si a platit cei 100 de euro, ramanand ca pe 15 septembrie sa plateasca restul de bani si sa semneze contractul cu proprietarul si sa se mute efectiv in apartament.
Acum apare problema.
Ieri pe 10 septembrie am fost impreuna cu el sa vad apartamentul. Nu stiu cum a fost amagit de proprietar dar s-a profitat de el deoarece nu este din oras si nu cunoaste preturile chiriilor de aici. El s-a grabit sa ia apartamentul deoarece incepe anul universitar si trebuie urgent sa se mute. Bineinteles ca i-am tinut morala pentru ca nu am fost de fata cand a vazut apartamentul.
Apartamentul necesita o renovare completa (indreptat pereti,varuit, schimbat parchet) si proprietarul a promis ca dupa semnarea contractului va schimba usa de la intrare cu una metalica si va schimba si usile interioare. Apartamentul nu dispune de izolatie exterioare si nici de centrala termica proprie dsi toate camerele in afara de bucataria balconului au termopane.
Intr-un cuvant TEAPA.
Proprietarul l-a mintit spunandu-i ca in apartament a stat cineva si cu o saptamana in urma a plecat din chirie. Am discutat cu vecinii care mi-au spus ca in acel apartament nu a mai locuit nimeni de cel putin un an si jumatate.
Eu l-am sfatuit sa discute cu proprietarul si eventual sa il insotesc pentru ca e evident ca toti care au vazut apartamentul l-au ocolit.
Si acum intrebarea.
Exista vreo posibilitate sa isi recupereze cei 100 de euro care au fost dati si sa ii explice proprietarului ca a inspectat mai bine apartamentul si ca s-a razgandit? Mentionez ca a mai fost cineva cu el de fata cand a inmanat banii.
Banii au fost dati fara semnatura, fara hartie, ei urmand a fi mentionati la semnarea contractului.
Va rog sa-mi dati un raspuns serios pentru ca situatia e destul de delicata si vreau sa stiu daca si cum se mai pot recupera banii.