Acum 2 ani de zile am demarat un proiect personal care are la baza fotografia si consta in prezentarea si promovarea anumitor obiective turistice, locatii etc.
Dupa 6 luni de activitate am intalnit o persoana incantata de ceea ce eu faceam si am infiintat o societate 50%-50%.
Aceasta persoana a investit in societate suma de aprox. 20.000 euro.
Eu am avut incredere si am vandut societatii cu 0 lei bunuri personale (aparat foto, laptop etc.) in valoare de 5.000 euro. (in plus eu am venit cu ideea si proiectul era deja demarat)
In momentul asocierii am hotarat (verbal) ca daca lucrurile nu merg bine nu o sa avem pretentii unul la investitia celuilalt.
Tin sa precizez ca 90% din banii partenerului au fost investiti in electronice (aparatura foto, tablete, calculator) iar restul de 10% in salarii, deplasari, etc.
Dupa cum v-ati dat seama lucrurile nu au mers conform asteptarilor si a venit momentul in care nu ne mai intelegeam.
Mai trebuie sa precizez faptul ca nu ma pricep la acte iar mama asociatului meu se ocupa de contabilitate... eu aveam si functia de administrator.
Am fost pus in situatia de a renunta la partile mele sociale altfel riscam sa pierd aparatul si celelalte bunuri personale deoarece suma de aprox. 20.000 de euro pe care el o investise sub forma de imprumut provenea dintr-o alta societate (tot a lui) careia noi acum ii eram datori. Practic eram obligati sa declaram insolventa iar bunurile firmei urmau sa fie scoase la licitatie.
Datorita presiunilor si amenintarilor exercitate asupra mea am semnat si mi-am recuperat aparatul dar societatea a ramas a lui.
Precizez ca eu sunt autorul tuturor materialelor de prezentare realizate.
Stiu ca exista niste contracte intre societate si clienti din care reiese ca forma finala a produsului finit, realizat de furnizor (adica societatea noastra), este proprietatea intelectuala exclusiva a societatii dar intre mine (in calitate de autor) si societate nu exista un contract de cesiune exclusiva.
Intrebarea mea este:
Ce drepturi am eu in calitate de autor asupra materialelor realizate atata timp cat intre mine si societate nu exista aceste contracte de cesiune exclusiva ???
Am creeat un nou site si vreau sa public acele materiale dar fostul meu asociat sustine ca ele apartin societatii deoarece au fot realizate in timp ce eu faceam parte din aceasta.
As vrea sa stiu daca si la ce riscuri ma expun tinand cont ca am de-a face cu o persoana cu un nivel financiar mult peste al meu ???