Bună ziua!
În casa părintească nu mai locuiește nimeni de vreo 4 ani, părinții fiind decedați. Din motive obiective, moștenirea nu a putut fi dezbătută încă. Fiind una dintre moștenitori, mă ocup totuși de întreținerea casei, deși nu locuiesc în localitatea în care este situată. Proprietatea este delimitată la stânga și la dreapta cu gard din șipcă de scândură ( primul sfert din lungimea gardului) și plasă de sârmă ( in restul gardului) , ambele fără soclu din beton, doar înfipte în pământ și susținute de stâlpi de beton. Din ce știu de la părinți, gardul a fost construit și cu contribuiția egală a vecinilor laterali.
În partea de nord gardul vechi a fost reconstruit de primărie, din fondurile ei, cu zid de cărămidă, deoarece era gard comun cu Casa de cultură din comună.
Anul acesta vecinul din dreapta a tăiat plasa de la jumătate, singura explicație pe care mi- a dat-o a fost că jumătate din gard este a lui, pt că a contribuit financiar la construirea lui și prin urmare face ce vrea cu partea lui. Am văzut semne clare că de fapt prin acea zonă intra în curtea mea ( am gasit cenușa de foc în grădină, exact in dreptul zonei cu gardul tăiat, sticle goale de băutură, pachete goale de țigări), motiv pentru care l- am somat verbal să readucă gardul la starea la care era, altfel îl reclam pt tulburare de posesie. Recent, am găsit zona cu plasa tăiată completată cu o bucată de plasă de altă calitate si alt model, dar este prinsă astfel încăt se poate îndepărta cu ușurință și poate avea acces în curte.
Vecinul din stănga a sprijinit de gardul comun de plasă tot molozul rămas de la ce- și construiește el, astfel încât stâlpii de suștinere precum și plasa nu mai stau drept, ci s- au înclinat mult înspre curtea mea, plasa fiind deformată de la greutatea molozului.
Peste gardul din spatele curții, cel facut din zid de primărie, sar adolescenți și petrec în curte.
Nu doresc să intru în conflicte și nici în procese cu vecinii, ci doresc să- mi protejez ingrădirea proprietății prin înlocuirea gardului existent, la stânga și la dreapta, cu panouri de gard bordurat zincat, care să fie infipt în pământ și susținut de stălpii de beton existenți, iar gardul construit de primărie să- l înalț cu cățiva cm de plasă de sărmă ghimpată, pt a nu mai avea acces nimeni în curtea mea prin acea zonă. Toate acestea doresc să le susțin doar eu financiar.
Intrebarea mea este: ce demersuri legale trebuie să fac pentru a putea să înlocuiesc gardul, așa cum am menționat mai sus? Aș dori să-mi indicați și cadrul legislativ care-mi permite să fac această schimbare.
Multumesc, dle Vasile, cred ca m-ar ajuta art 25(b).
Multumesc pentru idee, dle Vasile, am luat in calcul si aceasta varianta, dar si aici legea din invatamant imi permite CFP doar in cazul in care urmez cursuri, dau examene, doctorat, etc.
Acum, in afara subiectului: cum pot sa-mi citesc raspunsurile la intrebarea mea? Imi apare ca am primite 4 mesaje, dar nu pot vedea decat 2, si anume doar cele ale dlui Cornel Vasile.
Din pacate legea nu permite CO decat in perioada vacantelor.
Buna ziua!
Sunt in tratament pentru o afectiune cronica, in Italia. Tratamentul il fac pe cont propriu, in sensul ca nu cer decontarea lui de catre statul roman.
Cand plec la analize si la control, imi sunt necesare 3 zile libere: una este pentru prezentare la medic, iar 2 zile sunt pentru drumul cu avionul (dus si intors). Casa de asigurari imi spune ca imi vor elibera concediu medical pentru ziua cand ma prezint la medic, daca aduc document semnat de medic care sa certifice prezenta mea la tratament in ziua respectiva. Celelalte doua zile in care sunt pe drum nu-mi sunt incluse in concediul medical. Intrebarea mea este urmatoarea: cum imi motivez la serviciu (sunt cadru didactic) cele doua zile pentru care nu primesc concediu medical? Care este cadrul legal care imi permite sa plec la tratament in strainatate, fara sa fiu afectata la locul de munca?
Nu doresc neaparat decontarea zilelelor de drum prin concediu medical, cat doresc sa nu fiu trecuta nemotivat la serviciu si sa pot sa plec la tratament fara sa intampin obiectii din partea directorului unitatii in care lucrez.
Am mare nevoie de un raspuns la aceste intrebari deoarece:
- fara acest tratament viata mea este in pericol si am doi copii minori in intretinere;
- tratamentul ar putea dura toata viata si trebuie sa pot pleca in mod legal (acum plec la 6 luni, adica 3-4 drumuri pe an calendaristic, adica 2-3 drumuri intr-un an scolar si am avut noroc sa se nimereasca in vacante, dar nu va fi mereu asa);
-medicul din Italia nu-mi poate da concediu medical deoarece nu-l folosesc pe teritoriul Italiei si fac tratamentul pe cont propriu (sotul meu a lucrat in Italia cu contract de munca, in acea perioada eu am fost depistata cu afectiunea mea acolo, in Italia si am fost prinsa in sistemul lor de tratament; intre timp am divortat, medicul stie acest lucru);
- am incercat sa-mi aduc tratamentul in Romania, dar mi s-a spus ca la afectiunea mea protocolul din Romania nu prevede ca pot beneficia de acelasi tratament, ci de altceva care nu-mi este benefic;
- vreau sa pot pleca la tratament fara sa-mi fie afectat locul de munca si fara sa depind de mila/intelegerea unui sef.
In speranta ca am fost clara in explicatii, astept un raspuns la intrebarile mele sau macar o indrumare catre persoana competenta sa ma ajute sa-mi rezolv problema.