avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Activitate mihaitarta

Activitate mihaitarta

Răspuns la discuția Acciza masini peste 3000 cm3
Potrivit prevederilor Art.211:
"Momentul exigibilitatii accizei intervine:
...
e) la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie pentru produsele prevazute la art. 207 lit h) i) si l) provenite din operatiuni de import efectuate de persoane fizice, respectiv inainte de efectuarea primei inmatriculari in Romania, in cazul produselor prevazute la art. 207 lit. h) si i) provenite din achizitii intracomunitare efectuate de persoane fizice."
Răspuns la discuția Acciza masini peste 3000 cm3
Multumesc pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu, insa mai sunt situatii ciudate, demne de luat in discutie.
Un prieten este in situatia urmatoare: A cumparat anul trecut (2012) din Olanda un Ford Mustang din 1969, avand capacitate cilindrica de 5000 cmc. Masina a ramas neinmatriculata si a intrat in restaurare, la finalizarea procesului de restaurare (probabil undeva in primavara lui 2014) urmand sa i se obtina certificat de vehicul istoric (pe care il va obtine fara probleme) si sa i se faca formalitatile de inmatriculare.
Acum intrebarea ar fi: Va fi sau nu accizata aceasta masina in conditiile in care achizitia intracomunitara a acesteia a avut loc anterior datei de 1 sept 2013, iar prima inmatriculare in Romania va avea loc ulterior?
Răspuns la discuția Acciza masini peste 3000 cm3
Ce parere aveti despre aplicabilitatea noii accize auto la masinile cu o capacitate de peste 3000 cc achizitionate din Romania si pentru care prima inmatriculare a avut loc inainte de 01.09.2013?
Inclin sa cred ca nu se aplica pentru aceste autoturisme, desi sunt vreo doua exprimari care lasa loc de interpretare, cum ar fi:
Art. 207: "Următoarele produse sunt supuse accizelor:
...
i) autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 şi 8703 33, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cmc;"

si Art. 209: "1) Plătitorii de accize sunt:
...
b) persoanele fizice care achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produsele prevăzute la art. 207 lit. h), i) şi l)."

De asemenea mi se pare ciudat faptul ca nu exista scutire pentru vehiculele istorice cu capacitate mai mare ce 3000 cc, desi sunt destul de multe care in felul acesta vor fi taxate, creandu-se astfel atat o discriminare fiscala in cadrul categoriei vehiculelor istorice (i.e. cel sub 3000 e "mai istoric" decat cel peste) cat si o incoerenta generala dpdv fiscal in ceea ce priveste aceasta categorie de vehicule.