avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Activitate 1katerine

Activitate 1katerine

avluci a scris:

Pentru intoarcerea din Romania, minorul va trebui sa aiba pasaport si o declaratie a tatalui, din care rezulta acordul acestuia pentru efectuarea calatoriei, statul de destinatie precum si durata calatoriei.


"Poate circula ca cetatean italian. Faptul ca ii faceti certificat de nastere nu va obliga sa ii faceti si pasaport romanesc."

Tocmai asta este problema mea: raspunsurile sunt impartite. Raspunsul oficial pe care l-am primit din partea autoritatilor romane este ca fetita mea este considerata cetateana romana atata timp cat se afla pe teritoriul tarii, iar pentru iesirea din Romania se aplica legea romana. Adica ii trebuie pasaport romanesc si o declaratie a tatalui pentru a-si da acordul pentru efectuarea calatoriei: practic tatal italian trebuie sa-si dea acordul ca fetita sa se intoarca acasa, din moment ce resedinta ei este in Italia. Si cum poate sa faca asta din moment ce el nu se afla in Romania? Cum ramane cu drepturile ei de cetatean italian (de a circula liber in Europa)?
Dar cine ma obliga sa-i dau copilului cetățenia româna? Cred ca ar trebui sa fie un drept, nu o obligatie... De ce nu poate circula ca cetățean italian?
Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de identitate italiana. Întrebarea mea este dacă sunt obligată sa-i declar nasterea in România si dacă nu sunt probleme la vama la întoarcerea in Italia, fiind suficient doar actul italian.