soficu cristina a scris:
casa de expeditie in general nu va accepta niciodata ca fact.transportatorului sa ajunga la client cu marja de comision.S unt si aceste situatii ,dar in timp va descalifica casa de expeditie intrucat se va cunoaste comisionul si val.transp si in timp vor lucra direct..Cel mai des fc.de transport ajunge la casa de expeditie si aceaste va emite catre client o factura (transport +comision) .Deci in acest caz avem 411=
462 val.transp.
704 comision
4427
iar fact.de transport se inreg 462=401 ,trans.nu este chelt pt soc.de expeditie si implicit cota lui in val incasata nu este venit.
Imi mentin si sustin opinia ca aceasta inreg o faci doar daca actionezi in numele si contul clientului, adica daca primesti factura de la transportator
direct pe numele clientului:
Norme metodologice:
(3) În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal sumele achitate de furnizor/prestator în numele şi în contul clientului, reprezintă sumele achitate de o persoana, furnizorul/prestatorul, pentru facturi emise pe numele clientului. Emiterea facturii de decontare este opţională, în funcţie de cele convenite de părţi în vederea recuperării sumelor achitate. În situaţia în care părţile convin sa-şi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi menţionată distinct, fiind inclusă în totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite clientului însoţită de factura achitată în numele clientului şi emisă pe numele acestuia din urma.
Furnizorul/prestatorul nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate în numele clientului şi nu colectează taxa pe baza facturii de decontare. De asemenea, furnizorul/prestatorul nu înregistrează aceste sume în conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Clientul isi va deduce în condiţiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisă pe numele sau, factura de decontare fiind doar un document care se anexează facturii achitate.
Î
n cazul în care furnizorul/prestatorul primeşte o factura pe numele sau pentru livrări de bunuri prestări de servicii realizate în beneficiul altei persoane şi emite o factura în nume propriu către aceasta alta persoana, acestea nu sunt considerate plati în numele clientului şi se aplica structura de comision prevăzută la pct. 6 alin. (2)-(4), sau după caz pct. 7 alin. (1), chiar dacă nu exista un contract de comision între părţi.
Asadar, atentie nu confundati lucrurile ! Este normal ca daca primesc o factura pe numele meu-casa de expeditie sa o inreg in contab normal, sa deduc tva aferent. Apoi o sa refacturez catre clientul meu si atunci colectez tva !
Nu inteleg de ce spunea cineva mai devreme ca "se umfla artificial cifra de afaceri". Pai dpdv al tva, comisionarul actioneaza ca si cumparator-revanzator. De altfel, orice activitate din RO presupune ca in cifra de afaceri sa inreg toata suma ce reprez baza de impozitare in contul de venit, si nu sa scot practic chelt aferenta! Ca cifra de afaceri nu inseamna profit, nu? Ca si in cazul in care vand pixuri: am comanda de la un client de 100 buc...le iau de la Metro cu 1 leu si le vand cu 1.5 lei...pai ce in 707 trec doar 0.5 lei * 100 buc?
In alta ordine de idei daca am merge pe ideea dvs, cu inreg facturii pe 704 si 462, inseamna ca pe factura articolele transport, respectiv comision sa zic vor trebui defalcate cumva, astfel ca pe o linie suma aferenta transportului sa zic asa, cea care se inreg in 462 sa nu fie inclusa in baza de impozitare si implicit sa apara fara tva, iar pe linia a doua sa am comisionul meu sa zic inscris normal ca baza+tva (si sa-l inreg in 704, 4427). Ia ganditi-va la cumparator, el cum va inreg aceasta factura? Practic ii obstructionati dreptul de a deduce tva-ul aferent transportului !
Exemplu practic:
Firma A - casa de expeditie/intermediere transport
Firma B - firma de transport
Firma C - clientul lui A
Firma A primeste comanda de la firma C sa efectueze un transport. Se convine asupra sumei de 119 lei tva inclus.
Pt transport, firma A, apeleaza la serviciile lui B si-i plateste aceteia suma de 107.1 lei tva inclus. (90 lei + 17.1 lei tva)
Apoi A factureaza lui C suma finala de 100 lei + tva, asa cum convenisera.
Pai in situatia descrisa de dvs, inseamna ca suma de 107.1 lei ar fi facturata ca neinclusa in baza de impozitare si comisionul de 10 lei + tva ar fi inscris normal in factura. In aceasta situatie, clientul dvs. -firma C nu-si poate exercita dreptul de deducere al sumei de 17.1 lei tva aferent transportului platit de firma A catre B.