avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Activitate Atee

Activitate Atee

GermanAlex a scris:

Simplu. Fiindca statul impoziteaza orice venit, iar dumneavoastra tocmai ati declarat un venit de 800 lei, chiar daca de fapt nu era venit. Acest venit este ilicit si dumneavoastra l-ati declarat in gura mare. Deci l-au luat. De acum deveniti bunul samaritean si puteti face inconjurul lumii cu oricati prieteni atat timp cat nu declarati ca luati vre-un ban.


Va rog sa recititi cele postate de mine. Nu am avut nici un venit! Am mentionat din prima clipa ca am efectuat transportul dupa ce am convenit cu ei ca punem de COMUN contravaloarea combustibilului, suma de aproape 800 de lei, suma care am declarat si organelor ANAF. Ei mi-au solicitat sa predau aceasta suma, cu toate ca noi achitasem cu mult timp inainte la statia de alimentare cu combustibil. Acea suma de 800 de lei de care fac pomenire in postul meu repet este contravaloarea combustibilului. Mai exact suma de 819 lei, suma care apare ca si confiscata de ANAF prin procesul verbal de sanctiune prin care am primit si sanctiunea.
Dilema mea personala era Dl. meu, de ce sa fiu sanctionat pentru o deplasare cu autoturismul, indiferent de locatie, ca o fac pro-bono sau punem toti contravaloarea combustibilului atata timp cat autoturismul este prevazut din FABRICATIE cu 9 locuri. Daca un posesor de astfel de autoturism( persoana fizica) achizitioneaza acest tip de vehicul, de ce sa fie obligat sa procure N tipuri de acte si aprobari pentru a transporta persoane ( fie acestea rude, prieteni,cunoscuti sau doar solicitanti ocazionali)? In caz ca o persoana fizica detine un autoturism care este prevazut cu numarul de locuri de 5 persoane, de ce sa fie alt fel vazut ( interpretat) in trafic, decat unul care poseda sau doar conduce un autoturism a unei persoane fizice, si tras la raspundere. Nici o legislatie nu cred ca prevede ca in autoturismul detinut am voie sa transport numai rude de grad I sau II., si nu am voie sa transport prieteni, cunostinte, si se intrepreteaza conform Legii 12/1990 cica "efectuarea unor servicii".
Este cineva in masura sa-mi spuna ce trebuie sa fac sa evit incalcarile legale? Daca mai efectuez deplasari cu acest grup, sa fiu acoperit legal, nu cred ca trebuie sa fiu inregistrat ca taximetrist. Cursele sunt cam odata pe luna poate, in acest sens de ce as avea nevoie sa nu mi se gaseasca nereguli pentru care sa fiu sanctionabil?
ludo a scris:

Ar fi interesant sa ne spuneti cum v-au oprit sau , mai ales,de ce ati oprit si ati stat de vorba cu ei
ca se vede ca stiti codul rutier?


Ne avand nimic de ascuns, cand mi-au facut semn sa opresc, nu am tinut cont ca nu sunt organe de politie. M-au rugat sa le arat ce transport. Le-am raspuns ca sunt doar putinele bagaje personale ale noastre. M-au rugat sa deschid compartimentul pt bagaje. Am facut. Mi-au cerut actele. Le-am dat..Si de acolo a inceput episodul cu ".. aveti vreo forma legala de transport..? .." am raspuns NU , ".. ce suma a-ti pretins pt transport? ", raspuns "Nici o suma, fiind apropiati, punem cota egala suma aferenta combustibilului" , urmatoarea intrebare "ce suma"..Si de acolo am descris cele intamplate in primul post. M-au condus la sediu, unde am fost sanctionat si mi s-a cerut sa colectez de la cei din autoturism suma aferenta combustibilului, ( colecta ce pana atunci nu am facut-o) , si mi s-a confiscat prin procesul verbal de contraventie acea suma.

P.S. Prevederile O.U.G 195 privind circulatia pe drumurile publice am consultat mai aprofundat dupa cele intamplate. :)
MARIApopescovici a scris:

Da, au voie sa opreasca in trafic, asa cum este specificat in codul rutier. Referitor la sanctionare, se pare ca ei au alta varianta ca prestati niste servicii de transport fara sa fiți autorizat, acum dumneavoastra stiti exact ce ati facut. Aveti dreptul sa contestati


Stimata Doamna, in 2 postari am repetat cap-coada cele intamplate. Dumneavoastra imi spuneti ca au voie sa opreasca, fiind specificat si in codul rutier. Daca sunteti amabila, in care cod rutier?
Pentru ca cel cunoscut de mine nu prevede inspectorii ANAF ca si entitate de control al traficului rutier, la a caror semnale participantii in trafic ar fi obligati sa opreasca:

O.U.G. 195 din 2002 :

Art. 2
Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.
....
Art. 29
(2) Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.

Art. 31
Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art.32 alin.(2) lit.a) si b);
c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulatie.

.........

Eu pe langa langa masura opririi in trafic , am formulat si alte trei doleante la care nu gasesc raspuns, pt eventualitatea ca cei care sunt in masura, sa ma lamureasca.
Va multumesc pentru incercarea de ajutor stimata Doamna, dar in momentul de fata nu a fost benefica, asa ca raman in continuare in asteptare .
La ce va referiti ca nu este legal? NU au dreptul sa opreasca in trafic autovehicule? Nu au voie sa verifice fara un act plauzibil continutul spatiului transport bagaje? Nu au voie sa confiste suma de bani pe care am declarat-o ca am achitat pt combustibil? Masura luata ( sanctiunea contraventionala) a fost una injusta?
O sa mai am rute pe acel traseu, si as vrea sa fiu elucidat doar. Condider aberatie ca esti conducatorul unui autoturism, si nu poti transporta numarul de persoane pe care ti-l permite certificatul de inmatriculare. Daca aveam un auto Smart, transportam 1 persoana..Daca aveam un alt autoturism, transportam 4 persoane, dar in cazul de fata aveam autoturism de 8=1 locuri si sunt sanctionat pt ca am declarat sincer ca nu am perceput nici o forma de plata sau compensatie pentru transport ci am contribuit egal la plata aferenta combustibilului.


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Din ce ziceți nu este legal cum s-a procedat.


Buna ziua!

In timp ce ma deplasam cu un autoturism cu 9 locuri ( 8+1), am fost oprit de un echipaj format din 2 inspectori antifrauda din cadrul ANAF, care mi-au solicitat sa deschid portbagajul sa arat ce transport si vazand numarul de persoane , 8 calatori, m-au intrebat de unde ii transport. Le-am raspuns ca venim din Ungaria si ne deplasam catre domiciliile noastre. M-au intrebat ce taxa am perceput pentru transport. Am raspuns ca punem in comun suma aferenta combustibilului, adica in jur de 800 lei dar alimentarea fiind facuta deja si in afara tarii, am zis cu aprox 150-200 euro. Aceasi intrebare au pus si calatorilor. Acestia au raspuns identic, precum ca platim impreuna combustibilul. In urma acestora am fost intrebat daca detin vreo forma de transport. Am raspuns negativ. In urma acestora am fost sanctionat pentru efectuarea unor servicii fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. ( art 1 lit a din Leg 12 / 1990) si mi s-a confiscat suma aferenta combustibilului, adica 800 lei.
Dilema mea este daca autovehicolul este un AUTOTURISM a unei persoane fizice, nicidecum autoUTILITARA a vreunei persoane juridice, a fost legala masura impotriva mea? Sanctiunea + confiscarea sumei aferente combustibilului) Este legala ca inspectorii ANAF sa opreasca autovehiculele in trafic? Este legal ca acestia sa ceara( indiferent ei sau politia nationala) sa le arat continutul portbagajului autoturismului fara ca ei sa detina vreun act care sa ma oblige acest lucru? Chiar daca pe viitor transport si membrii familiei intro excursie sa zicem si cotizam cota egala la combustibil, eu sunt pasibil de sanctiune si confiscarea unei sume de bani aferente combustibilului?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Drepturi persoana cu handicap
Va multumesc...Si in gand "multumesc" altora.. :confused:
Răspuns la discuția Drepturi persoana cu handicap
Da stimata Doamna....Dar am precizat: Copilul nostru scriptic NU mai este minor. A implinit varsta de 18 ani ce-i "confera"gradul de major, astfel sa intelegem ( repet intrebarea anterioara) NU mai intra sub incidenta prevederii scutirilor? Chiar daca ea in continuare( definitiv) ramane o persoana cu handicap grav, dar NU este proprietar sau coproprietar a bunurilor pt care doresc sa obtin scutirea.