avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Activitate zoly55

Activitate zoly55

Cu prima fraza sunt de acord in totalitate si jumatate din urmatoarea in sensul coordonarii cheltuielilor dupa decesul tatalui sau. Parintii mei au avut un depozit in jur de 150 milioane lei vechi la care a avut acces fratele meu in momentul in care tatal vitreg s-a imbolnavit fiind imputernicit sa -i utilizeze. Nici astazi nu stiu exact cati au fost pentru raspunsul a fost ,,in jur de...,, fapt pentru care nu m-am amestecat. A platit din ei inmormantarea , pomeni .....a luat si ultima pensie , si ajutorul de inmormantare , a refacut si mormintele si nu stiu daca mai are sau nu pentru mama cand va fi sa fie cazul . Deci nu a avut alti bani de gestionat . Multumesc ,,delfinas,, ....buna intuitia !!!
Va multumesc foarte mult pentru faptul ca m-ati ajutat sa inteleg si eu ceva din acest caz si sa am o orientare de perspectiva . Va doresc numai bine !!
Asa este ..aveti mare dreptate ..nu am fost foarte clar in exprimare pentru eu vroiam doar sa stiu preverile legale privind obligatia mea de intretinere a mamei si atat. Sa va raspund . Mama are pensie de drept si de handicap pentru alzheimer. Anul trecut a decedat tatal iar de 6 luni boala mamei s-a accentuat . Fratele a beneficiat si de banii din depozitul parintilor , nu mi-a spus cat au avut decat in jur de .....si de pensia de drept si cea de handicap . Eu si sotia mergeam de 2-3 ori pe an in vizita cat timp totul a fost bine. Fratele imi reproseaza acum ca de ce nu am luat-o la noi !! Am intrebat-o in faza cand era mult mai constienta , imediat dupa deces dar nu a vrut mai ales ca sotul era inmormantat unde este acum si cind vroia sa mearga zilnic la mormant . A trait acolo si am inteles-o asa ca am lasat-o in grija fratelui. Intr-o discutie avuta recent cu fratele mi-a spus ca si eu am obligatia sa o intretin adica sa o iau la mine dar in starea in care se afla acum unde s-o mai transport ...macar acum sta in casa ei cu cineva care o ingrijeste 24/24 ore. Bani ii trimit cat pot , acum cateva zile i-am dus alimente ...!! Deci trebuie sa ma pun bine cu fratele ca de el depinde ce voi lua de pe urma vanzarii casei particulare a mamei dupa deces. Cam asta este desi sint mai multe aspecte de spus ca in orice familie . Va multumesc
Nu stiu de ce sint inteles gresit !!Eu nu am spus ca nu doresc sa acord intretinere mamei , nu am afirmat asta in schimb am spus ca sint destul de departe de domiciliu ei iar dupa decesul sotului am intrebat-o daca vrea sa vina la mine si a spus ca nu vrea pentru acolo unde sta acum este viata ei , acolo este mormantul sotului ei , acolo este fratele meu si acolo a ramas . Intre timp s-a imbolnavit si este la pat in casa ei si o ingrijeste fratele care domiciliaza acolo la 7 km . Eu fata de el pot face foarte putin fiind departe desi in anul care a trecut am fost de vreo 10 ori la mama , am stat cel putin cate o saptamana impreuna cu sotia , am trimis bani cand s-a operat, am contribuit la repararea usoara a casei ...mai mult nu se poate pentru ca am si eu probleme aici si mama sotiei ....etc .
Este o problema de conjunctura faptul ca fratele o intretine pe mama avand in vedere faptul ca acolo a domiciliat si domiciliaza si in prezent deci la peste 300 km de mine acolo unde este fratele si unde este inmormantat sotul mamei . Nu am nicio vina ca la varsta de 23 ani am plecat de acasa ,m-am casatorit si am lucrat aici unde sunt acum . Intrebarea mea initiala privind obligatia mea de intretinere a mamei nu era din punct de vedere moral ci din punct de vedere legal . Va multumesc pentru raspunsuri desi nu am inteles daca din punct de vedere doar legal am obligatii de intretinere a mamei in contextul prezentat. Privind respectul parintilor din partea mea nu se pune problema. Stiu , ati spus-o in general .
gi-jane2 a scris:

Nu era nevoie sa mergeti la notar pt a afla ca nu il mosteiti pe sotul mamei.
Problema pe mai departe e mostenirea dupa decesul mamei, poate ii va fratelui tot ce are si nu veti avea ce mosteni.
Ambii copii ii datorati legal si moral intretinere.
Avand in vedere distanta, puteti conveni cu fratele cum puteti ajuta si dvs.

Multumesc de raspuns ! Eu am fost dus la notar de catre frate deci initiativa nu a fost a mea .Mama fata de mine sa inteleg ca nu a avut nicio obligatie ?! Este posibila si varianta de a nu-mi lasa nimic si nu va fi nicio problema . Ma intreb retoric , ce vina au copiii in situatiile similare cazului in speta !? Ambii copii datoram legal si moral mamei intretinere dar la drepturi de mostenire, cand va fi cazul ,numai celalalt ??!! Asta este de fapt problema pe care eu nu am inteles-o si pentru care am apelat la acest site.
medieribucuresti a scris:

Nu gasiti ca o mama ar trebui sprijinita si ajutata indiferent de situatie? Nu este vina mamei ca legal Dvs nu mostentiti in urma decesului tatalui vitreg. De ce sa fiti suparat pe mama? Totusi daca Dvs ati fost crescut si iubit de tatal vitreg ar putea face un gest de reparatie morala si sa mosteniti ambii frati in mod egal, donandu-va o parte din apartament astfel incat dupa moartea sa sa mostenti cote egale ca fratii. Pe de alta parte Dvs il mosteniti pe tatal natural.

De acord cu dumneavoastra , numai ca mama este la peste 300 km de mine si familia mea , nu sint suparat pe mama, fratele este linga ea din pdv geografic (7) km , tatal vitreg este inmormantat acolo , banii adunati de parinti pentru situatii deosebite au fost gestionati din banca de fratele meu , eu nu am stiut exact cati au fost si cum ia folosit pana in prezent si nu am avut acces la ei ,am facut in jur de 10 deplasari anul anterior (anul decesului tatalui) pentru a sta cu mama impreuna cu sotia , am cheltuit bani din veniturile familiei mele ....Mama si fratele , la momentul succesiunii nu au facut niciun gest de reparatie morala , intre timp mama s-a imbolnavit fiind destul de rau . Dupa decesul tatalui vitreg , fratele m-a dus la un notar care mi-a spus ca eu nu am nicio parte la aceasta succesiune , sa merg la tatal meu pe care nu l-am cunoscut , mama divortind cand eu aveam 4 ani si care a mai precizat ca mama ramane in intretinerea fratelui .Va multumesc
Suntem doi frati (dupa mama) ,am locuit in aceeasi casa , avem nume diferite, fratele meu este copilul ambilor parinti eu pe cel din prima casatorie a mamei. Mama a divortat de tatal meu cand aveam 4 ani si am fost crescut de sotul actual al mamei mele fara a face vreun act de infiere sau de adoptie. Actualul sot al mamei mele a decedat. Fratele meu a facut succesiunea impreuna cu mama mea eu neavand drept de participare. Mama mea a ramas in intretinerea fratelui meu mostenitor care a si beneficiat de 3/4 din partea tatalui sau la succesiunea facuta .
As vrea sa stiu daca eu am obligatii de intretinere a mamei in acest caz prezentat. Va multumesc .