avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Activitate acnudrev_iahim

Activitate acnudrev_iahim

Răspuns la discuția Admitere barou 2014
Madalina28 a scris:

Absolventa 3:
In primul rand nu are importanta numarul orelor petrecute cu cartea in mana zilnic, ci cat de repede asimilezi materia. Fiecare are stilul sau de a invata, unii recepteaza mai repede, altii mai incet. Depinde si cat de mult ai invatat in facultate, daca esti deja familiarizat cu materia iar acum doar o repeti, etc. Aud pe multi ca trebuie sa stai 10-12 ore pe zi sa inveti altfel nu iei examenul. Cat se poate de fals.

Sfatul meu e sa incepi sa inveti din cursuri simple la inceput daca esti la primul examen tocmai in ideea de a intelege mai usor definitiile, termenii, etc. In cod nu ti se explica anumite lucruri si nu ai toate definitiile. Dupa ce ai studiat temeinic cursuri, poti incepe sa citesti si sa inveti bine si codurile, iar abia apoi daca mai ai timp poti sa te mai delectezi si cu ceva tratate, care sunt extrem de stufoase si unele greu de inteles daca nu stapanesti bine materia.

La statutul profesiei de avocat ai grija sa ai legea 51/1995 actualizata pentru ca pe 14 decembrie 2013 UNBR a publicat hotararea prin care se modifica anumite articole, asa ca trebuie sa ai totul la zi. Vezi in librarii daca a aparut legea actualizata dupa 14 decembrie.

Va fi un an greu dar daca iti faci un program de invatat la anumite ore in care esti odihnita totul va merge bine. Nici eu nu am procedat asa anul trecut, am invatat cate 8-10 ore pe zi, cu intreruperi la serviciu in timpul meu liber, acasa cu doi copii pe cap, stateam pana noaptea la 2 obosita incat nu imi mai intra nimic in cap uneori, am avut doar doua luni la dispozitie dupa licenta din vara, am invatat direct din tratate si uite ca am picat datorita acestui program haotic si grabit pe care l-am avut.

Sfatul meu sincer, invata usor atat cat poti retine intr-o zi, nu te forta si nu iti umple memoria cu chestii inutile din tratate grele. La inceput cursuri usoare, apoi codurile. Mai bine inveti 3-4 ore pe zi odihnita si relaxata, decat 10 ore cu oboseala, mai ales daca mai ai si serviciu si copii.

Eu incerc si asa sa vad ce iese.

Multa bafta si daca mai ai nelamuriri ma poti intreba.



Pe 14 decembrie s-a modificat STATUTUL, NU LEGEA 51!
[ link extern ]
Răspuns la discuția Admitere barou 2014
[ link extern ]

S-a modificat STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT!
Răspuns la discuția Admitere barou 2014
Madalina28 a scris:

Îţi mulţumesc frumos pentru toate sfaturile. Sincer mă ajută foarte mult. Momentan sunt debusolată pentru că nu ştiu la civil din ce cărţi să învăţ. M-am apucat să îmi fac propriul curs cu informaţii luate şi de pe site+uri juridice care explică foarte bine unele chestii.
La penal general ce îmi recomanzi pentru că eu am o carte de-a lui Gheorghe Ivan. La procedură penală învăţ în continuare de pe cartea profului meu Ion Poiană de la ULB Sibiu de la Ed. Hamangiu. Iar la procedură civilă cred că voi învăţa din noul cod de procedură civilă comentat şi adnotat de Boroi.


ratonu a scris:

Krissa82 a scris:

Eu am invatat din Boroi, Udroiu,Pop, Ciobanu si am luat aproape punctaj maxim la teorie la toate materiile.Pentru ca m am pregatit doar 2 luni pt examen nu am avut timp de spete si asta a fost problema.Parerea mea e sa faceti spete pentru a asigura cele 4 puncte si cu inca jumatate din subiectele la teorie ati intrat.


Vă spun și eu părerea mea despre examen, din perspectiva unei persoane care a promovat examenul, cu media 7,40 (cu note constante la toate materiile, notele nu variază mai mult de plus/minus un punct la fiecare materie).

CIVIL
La civil s-ar putea spune că am învățat cel mai puțin, pentru că timpul nu permite să reiei întreaga materie. Menționez că este a treia oară când am susținut examenul, deci de-a lungul timpului am învățat totuși și s-a acumulat. Plus că în ultimul an am lucrat într-un cabinet de avocatură unde am lucrat doar civil/comercial.

Dacă ați mai susținut examenul, sau dacă ați învățat cât de cât în facultate, nu e cazul să reluați iarăși întreaga materie. Faceți grile din cartea asta: [ link extern ] .

De învățat propriu zis, am învățat contractele speciale din Cod (altele decât vânzarea), faptele licite, drepturile reale și succesiunile - adică nimic din ce a venit la sinteză. Totuși rezoluțiunea unilaterală, răspunderea delictuală și în general executarea contractului le știam din practică (spețe). Leziunea a fost problematică, totuși am bâjbâit ceva, nu mă așteptam la așa subiect, și să mai și fie punctat cu 4 puncte.

DREPT PROCESUAL CIVIL
Aici vă recomand să citiți cursurile din facultate. Faceți rost de cursuri de la colegi. La UBB (Cluj) există cursuri tehnoredactate, adică un fel de stenograme ale cursurilor susținute de prof./jud. Andreea Chiș. Sunt chiar distractive (mai citești din când în când câte un ”profa îl atenționează pe Marius să tacă”, ”profa se scarpină în nas”). Cel puțin nu vă plictisiți.

După ce am terminat cu astea (nu a durat foarte mult pentru că lectura e destul de plăcută, profa noastră de la UBB explică foarte frumos și dă multe exemple), există și niște slide-uri făcute tot de ea, unde e rezumată toată materia (sunt în total vreo 20-30 de slide-uri). Slide-urile astea le-am citit într-o seară cu Codul lângă mine (se face referire la multe articole, deci e nevoie de cod).

Dacă se întâmplă să picați pe un subiect pe care nu-l știți, legați-vă de ”interes” și de ”cercetarea fondului”, chestiunile astea se aplică foarte mult în procedura civilă.

OEPA
Inițial am crezut că la materia asta voi lua cea mai bună notă, dar se pare că s-a corectat foarte strict. Pentru grile sfatul meu este să citiți o singură dată Legea cu atenție (nu mai mult de 3-4 ore) și eventual să faceți câteva grile din cartea Ligiei Cătuna (asta doar ca să vă liniștiți să vedeți cât de penibile sunt grilele la materia asta).

Cred că fără a învăța nimic la materia asta (fără a citi legea) se pot face lejer 15 grile la bunul simț.

La partea de sinteză va trebui învățat puțin. Eu mi-am făcut 9 fișe în total, cu ceea ce ar putea veni. Am exclus din start chestiuni ca ”tabelul avocaților” sau ”atribuțiile organelor” (deși mulți dădeau ca sigur un subiect dintre astea două), pentru simplul motiv că sunt niște porcării care nu merită învățate și probabilitatea să vină așa ceva este extrem de mică.

Ce trebuie învățat însă sunt câteva enumerări:

- condiții pentru intrarea în profesie (alea cu să fie apt medical, etc, să nu fie nedemn, etc.)
- activitatea profesională a avocatului (cereri, asistare, reprezentare, fiducie, etc.)
- incompatibilități
- compatibilități
- nedemnități
- răspunderea disciplinară
- suspendarea calității de avocat
- încetarea calității de avocat
- formele de organizare (cabinet individual, grupate, asociate, etc, - cate 2-3 trăsături la fiecare dintre ele)

PENAL
La penal general vă recomand cursurile de ID (învățământ la distanță) din facultate, cred că sunt scrise de Daniel Nițu (parcă). Trebuie să le găsiți pe grupurile studenților la drept de la UBB (sunt mai multe grupuri pe yahoo groups, s-au făcut în fiecare an). Sunt simple și la subiect. Nu vă omorâți cu învățatul la penal general, doar citiți-le cu atenție ca să înțelegeți niște noțiuni cu care veți opera la penal special.

Cu cunoștințele pe care le aveți după 4 ani de facultate ar trebui să puteți scrie de jumătate din punctaj la subiectul din penal general (cum a fost anul acesta de exemplu ”concursul real de infracțiuni”).

Pentru penal special, eu am învățat din cartea lui Sergiu Bogdan, pentru simplul motiv că am folosit-o în facultate, dar e mult spus învățat. În general am încercat să rețin definițiile fiecărei înfracțiuni (dintre cele mai importante), urmând să mă descurc eu cu trăsăturile infracțiunii. Întâmplarea face că am picat de vreo 3 ori examenul la penal special în facultate, motiv pentru care în anul patru la sfârșit am învățat foarte mult (1 lună) pentru a putea intra în licență. Multe detalii (gen recursuri în interesul legii) le știu de atunci.

În general ce trebuie reținut la penal special și se punctează pe barem:
- infracțiunile cu subiect activ calificat nu se pot comite de persoana juridică
- intenția este întotdeauna directă când în definiția infracțiunii se cere un scop calificat
- tentativa e incriminată la infracțiunile mai periculoase (cu excepția infracțiunilor de corupție, unde tentativa intră de fapt în forma tip a infracțiunii, acesta fiind motivul pentru care nu este posibilă)
- obiectul juridic și material îl deduceți din definiție
- participația este posibilă în general în toate formele, atenție doar acolo unde există agravantă cu ”2 sau mai multe persoane”
- cauze de nepedepsire sunt la mărturie mincinoasă și la infracțiunile de corupție
- agravantele le tociți la toate infracțiunile mai importante

DREPT PROCESUAL PENAL
La procesual penal vă recomand cursurile de ID scrise de Gheorghiță Mateuț. Nu sunt cele mai noi dar explică foarte bine. Spre comparație, anul trecut am învățat din Udroiu și nu am reținut nimic, reușisem doar 4-5 grile din 20. Anul acesta cred că am greșit o grilă, iar la sinteză am luat cea mai mare notă.

Faceți multe grile și unde nu știți căutați în cod și vă lămuriți.

TRUCURI PENTRU GRILE
La grile fiți atenți la formulare:

- dacă o variantă de răspuns conține formulări ca ”întotdeauna”, ”tot timpul”, ”doar” sau ”numai în cazul”, cel mai probabil acea variantă de răspuns e greșită
- dacă o variantă de răspuns conține ”în unele cazuri”, ”poate” sau expresii de acest gen, cel mai probabil acea variantă de răspuns e corectă
- dacă o variantă de răspuns are o formulare mai elaborată sau mai lungă, cel mai probabil acea variantă de răspuns e corectă
- din contră, dacă o variantă de răspuns are o formulare mai ”din topor”, cel mai probabil acea variantă de răspuns e greșită
- la procedură penală, dacă se întreabă prin ce act face procurorul ceva, răspunsul e de cele mai multe ori ”ordonanță”, nu ”rezoluție”
- la procedură civilă, fiți atenți întotdeauna la interes (puneți-vă întrebarea tot timpul, am interes să fac asta sau nu; de ex. am interes să atac o hotărâre prin care s-a admis recuzarea? bineînțeles că nu am, se presupune că noul complet va fi compatibil, de ce aș ține neapărat să mă judece vechiul complet?!)

TRUCURI PENTRU SPEȚE
Citiți întotdeauna toate întrebările. Veți observa că uneori răspunsul reiese din cerință.

De exemplu anul trecut la civil, se întreba dacă contractul de mandat era valabil (întrebarea 1), iar apoi se vorbea de revocarea mandatului (întrebarea 4). Ori este clar că nu se poate vorbi de revocarea mandatului dacă acesta nu ar fi fost valabil.

Anul acesta la civil, se întreba ”Pe cine ar trebui B să cheme în judecată, cum răspund cei obligaţi la reparaţie?” - din modul de formulare al întrebării rezultă că e vorba de două persoane care răspund (în solidar) și nu de una singură.

Ca o remarcă generală, la toate materiile, bazați-vă pe grile. Nici nu vă dați seama câte lucruri se învață dintr-o simplă grilă. De exemplu subiectul de anul acesta cu cazurile de ”reluare a urmăririi penale” eu nu îl citisem în mod special într-o carte, dar țin minte că în 2011 s-a dat o grilă care suna cam așa ”Sunt cazuri de reluare a urmăririi penale ...”. Așa țineam minte care sunt cazurile propriu-zise, pentru că la vremea aceea am contestat grila respectivă.

Deci faceți grile și spețe multe. Nu vă omorâți prea mult cu teoria că nu merită. Eu anul acesta am făcut punctaj maxim la spețe la toate patru materiile. Vă imaginați că nu mi-a fost foarte greu să acumulez încă câte 2-2,5 puncte la subiectele de teorie, pentru că până la urmă reții și ceva teorie din spețele și grilele pe care le faci.

Mult succes și nu stați îmbufnați că ați picat anul ăsta, nu-i un capăt de țară. Sunt avocați care primesc oameni în practică și dacă au picat examenul (așa a fost și cazul meu).





Intr-adevar la OEPA si mie mi se pare ca multe sunt aberatii.. Credeam ca am eu retard cand citeam alea si ma gandeam ca sunt inutile, dar vad ca si voi ganditi la fel.

Răspuns la discuția Admitere barou 2014
Intr-adevar la OEPA si mie mi se pare ca multe sunt aberatii.. Credeam ca am eu retard cand citeam alea si ma gandeam ca sunt inutile, dar vad ca si voi ganditi la fel.