avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Activitate 15062013

Activitate 15062013

Bună ziua! Apelez la bunăvoința celor care răspund la aceste mesaje să mă ajute să înțeleg o problemă legată de o donație. Dau mai jos detaliile:

Părinții mei au donat fratelui meu anul trecut, cu scutire de raport, un apartament care, la momentul cumpărării (2015), valora 55.000 EUR. Fratele meu intenționează să vândă acest apartament la un moment dat.

Acum avem discuții în familie legate de casa părintească și ce drept va avea fiecare frate odată ce nu vor mai fi ambii părinți. Casa nu știm exact cât valorează, pentru că nu i s-a făcut o evaluare, însă prețul zonei pentru case + teren similar este în jur de 120.000 EUR.

Ce sfat îmi puteți da? Care ar fi pașii următori? Intenționăm să facem o evaluare la zi a casei și apartamentului, ca să stabilim dacă donația fratelui încalcă rezerva succesorală. Dilema este că eu, ca soră, îmi doresc să am un act care să clarifice de pe acum la ce am dreptul și dacă este cazul să îmi despăgubesc fratele pentru partea lui din casa părintească, să știu despre ce sumă este vorba. Ma simt dezavantajată în acest moment de faptul că fratele meu deja a primit apartamentul pe numele lui, iar eu nu am nicio siguranță/garanție legată de casa părintească. (fratele meu este dispus sa fie despagubit de mine; optiunea de a locui amandoi acolo dupa moarte parintilor nu este fezabila). Ce fel de acte se pot face de pe acum, inainte de decesul parintilor, ca sa fi lucrurile cat mai egal impartite si acre ar fi pasii urmatori?

Vă mulțumesc!
Răspuns la discuția Clauza inalienabilitate
Va multumesc pentru raspuns! Am gasit aceste informatii si pe net, dar nefiind obisnuita cu termenii folositi este destul de greu de inteles. Prin urmare, sa inteleg ca sotul meu nu imi poate lasa prin testament apartamentul, atata timp cate este aceasta clauza?
Ar putea in schimb, tot prin testament, sa ma numeasca singur mostenitor, anuland astfel dreptul surorii la mostenire?
Buna seara,

Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din indiviziune printr-un contract de partaj dar a impus o clauza de inalienabilitate pe perioada maxima. Imi poate lăsa soțul aparatamentul prin Testament? Sau este împiedicat de aceasta clauza?

Multumesc!