in codul de procedura civila art 728 legat de executarea silita , tipul veniturilor nu este limitat la SALARII , ci scrie "salarii si alte venituri" etc.. Eu nu contest definitia 'salariului " , ci as vrea sa aflu daca in categoria "alte venituri" intra si cele din contractele de agent de asigurari . daca da , care este textul de lege care clarifica acest lucru ; daca nu , de asemenea . Nimeni nu eludeaza legea prin acest tip de contracte , atat timp cat se retine si vireaza impozit ,CAS si CASS la suma incasata , este clar ca nu este o donatie sau transfer bancar simplu . Nu toata lumea in aceasta tara este angajata cu contract de munca , exista si aceste forme de colaborare care pot constitui unicul venit al unei persoane.
Am si eu o intrebare pe acelasi subiect .
In cazul in care veniturile incasate intr-un cont bancar personal ( poprit de ANAF pentru restante la impozit ) , sunt obtinute in baza unui contract de agent asigurari de viata cu retinerea de impozit 16% si cas5.5% la sursa , cum sa procedez cu banca pentru a debloca 2/3 din suma respectiva ?? banca sustine ca veniturile provenite din incasari de comisioane si bonusuri ca si agent asigurari de viata nu sunt considerate venituri salariale , si deci ei nu pot aplica regula cu max 1/3 poprire, trimitandu-ma la ANAF . Nu mi-au dat baza legala si continua sa imi blocheze suma integral . ANAF nu a obiectat natura venitului , dar m-a trimis inapoi la banca , pentru ca nu ei deblocheaza 2/3 ci e datoria bancii ...
Este o mare bataie de joc ; fiecare interpreteaza legea dupa bunul sau plac si cum le este lor cel mai usor .
O alta intrebare : Veniturile obtinute din consultanta afaceri si management de un PFA pot fi poprite de ANAF integral sau numai in limita a max 1/3 lunar ?
Definirea veniturilor " salarii si alte venituri periodice " este foarte vaga in legislatie si lasa loc la acest gen de interpretari si discriminari intre regimul privilegiat de "salariat " si cel de " agent de asigurari " sau PFA , chiar daca acesta este unicul meu venit in acest moment .
Va rog sa ma ajutati sa clarific aceste aspecte sa stiu la ce sa ma astept pe viitor si cum trebuie sa imi apar interesele legal . Multumesc frumos !