Dobanda era calculata in functie de soldul lunar, am zis 250 de lei/luna aproximativ. Nu ne-am inteles la nimic, contractul dupa care se calcula acea dobanda a expirat in iulie 2013.
Tocmai asta era si nelamurirea mea, pe ce baza legala pun ei acum dobanda? Daca nu exista nimic semnat iar datoria este si a fost din iulie 2013 scadenta?
Este dobanda, apare si pe extrasul de cont.
Pe scurt situatia este urmatoarea: in 2011 am achizitionat un overdraft in conditii de angajat de la una din bancile de pe piata. In iulie 2012 ca urmare a disponibilizarii am semnat un act aditional de prelungire al overdraftului pe un an de zile (pana in iulie 2013) in conditii de client.
Perioada iulie 2012-august 2013 neavand loc de munca nu am efectuat plati.
Dupa expirarea acestui act aditional nu am fost contactata pentru prelungirea sa, datoria devenind astfel scadenta.
In luna septembrie 2013 banca respectiva vinde portofoliul de clienti catre alta banca, prelund astfel si datoria mea.
In continuare, nu am primit nici un fel de instiintare, notificare, telefon etc cu privire la recuperarea datoriei devenita scadenta, decat o scrisoare prin care eram anuntata ca datoria a fost transferata catre acea banca.
In septembrie 2013 ca urmare a angajarii am preluat plata insa am observat faptul ca banca respectiva a pus dobanda luna de luna datoriei scadente.
Nestiind despre ce este vorba, am solicitat reesalonarea acelui ovedraft in rate pt a putea achita mai usor tinand cont de venit si de celelalte datorii (dobanda la overdraft era de 250 de lei/luna).
Solicitarea mea nu a fost aprobata desi am dus toate actele care dovedeau ca venitul nu-mi permitea plati mai mari de 200 de lei/luna, ba mai mult de atat am fost tratata cu f mare indiferenta.
Dupa lungi investigari am aflat de fapt ce s-a intamplat, toata povestea cu datoria scadenta.
Nelamurirea mea este urmatoarea:o datorie devenita scadenta mai este generatoare de dobanda?Legal nu mai exista nici un contract, act aditional etc incheiat, expirase din iulie 2013. Cel mult, cei care au preluat datoria aveau obligatia sa si-o recupereze (colectare, cont vandut, executare etc),nu?
In alta ordine de idei dansii puteau pune orice dobanda vroiau atata timp cat eu nu am luat la cunostiinta costurile aplicat de acestia.
Exista vreo lege unde ma pot documenta cu privire la datoriile devenite scadente?
Penalitati pentru intarziere nu au existat pentru ca aveam o intelegere incheiata cu cei de la banca, pana la sfarsitul anului 2013 nu mi se postau pe cont alte taxe si comisioane (am si dovada scrisa a acestei intelegeri) iar creditul meu a fost vandut in iulie-august 2013 si preluat de firma de recupereari creante la suma de atunci. Cei de la firma refuza insa sa-mi dea explicatii...
Buna ziua! In anul 2011 am contactat un credit de nevoi personale de la o banca de pe piata romaneasca. Am achitat rata la timp timp de 16 luni dupa care am ramas fara loc de munca, rata preluand-o asigurarea. Dupa terminarea celor 6 luni de despagubire si implicit a somajului, nemaiavand nici un venit am solicitat stoparea ratelor, reesalonare, orice fel de solutine, fiind refuzata de fiecare data. Dupa 3 luni de zile aflu printr-un telefon ca datoria mea s-a mutat catre o firma de recuperari creante si trebuie sa platesc tot in 24 de ore. Imediat ce mi-am gasit un loc de munca am preluat rata, de data aceasta catre aceasta firma, dar nici asa nu e bine, ma preseaza sa dau toti banii odata! Mai mult de atat am observat ca brusc datoria mea a crescut cu aproximativ 3500 lei, iar cand am intrebat de ce am de platit aceasta suma mi s-a spus ca este intreaga mea datorie. Facand un calcul dupa graficul de rambursare pe care-l aveam am constata ca aceasta firma si pus pe langa suma pe care o aveam de platit din credit inca 3500 lei!! De ce? Ce reprezinta? Nu mi s-a spus niciodata nici telefonic nici scris. E legal asa ceva? Au acest drept? Ce ar trebuie sa fac in aceasta situatie? Am depus o reclamatie la ANPC Bucuresti intre timp...