avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Activitate mihaelacic

Activitate mihaelacic

Răspuns la discuția Eurocard
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Asa este, in legislatia rom. cardul european poate fi utilizat de cetatenii romani numai in statele UE. Am sa relatez punctual cazul cu care ne-am confruntat si pentru care a sunat CNAS si alti emisari inalti, intrucat domnul a fost "lezat" in dreptul lui de cetatean european (CE).
CE este in primul rand cetatean roman, cu CI valabila, are domiciliu si locuieste in Romania. Este asigurat la o casa de asigurari judeteana (a fost verificat CNP-ul lui). Este sofer de tir si are contract de munca cu o firma al carei sediu este in Slovacia. D-l este posesorul unui Card european de sanatate eliberat de statul Slovak. S-a prezentat in urma cu cateva zile, prin urgenta, la spitalul din orasul unde domiciliaza si, pentru ca spitalul nu detinea tehnica si personalul competente, s-a obtinut acceptul acestuia in alt spital, din alt judet, unde a fost rezolvat. D-l s-a prezentat cu cartea de identitate din Romania si cu acel card european. Pentru ca d-l a dorit sa se asigure cu cardul eu, registratorul medical a solicitat ulterior un act doveditor de rezidenta pentru a inregistra pacientul asigurat cu card eu. Apartinatorii cetateanului au fost foarte contrariati si, in acea zi au inceput telefoanele si amenintarile CNAS pentru acest cetatean, sub pretextul ca incalcam drepturile unui cetatean eu (am inteles ca a sunat chiar un angajat al Consulatului Slovak- fara importanta) .
Imi pare rau ca am dezvoltat pana la urma punctele, dar sunt inca sub semnul incertitudinii, pentru ca exista cazuri foarte multe de romani care muncesc inafara Romaniei si se prezinta cu aceste carduri europene emise de statele unde muncesc, iar noi nu stim in ce categorie sa incadram aceste cazuri. Am primit un raspuns de la casa judeteana, din punctul meu de vedere bazat pe un temei juridic fals (L95, in care se mentioneaza doar ca posesorii de card eu beneficiaza de servicii medicale) care ne subliniaza ca un cetatean roman cu carte de identitate valabila, care se prezinta cu card eu emis de un alt stat, trebuie asimilat unui cetatean strain.
Problema mea este cum este posibil sa bifez intr-o FOCG un cetatean roman ca cetatean strain si daca da, un card eu imi poate da acest drept? Credeti ca am incalcat legislatia sau vreun drept cu acest CE?
Multumesc!
Discuție Eurocard
Care este posibilitatea ca un cetatean roman care prezinta la un birou de internari carte de identitate cu cetatenie romana valabila, domiciliu in Romania, posesor al unui card eu din Slovenia ,sa fie inregistrat in baza de date a spitalului? Persoana in cauza a reclamat faptul ca este un cetatean eu (adevarat!) si se poate legitima cu o c.i. romaneasca. Din punct de vedere al completarii datelor de identificare a pacientului (nume, prenume, CETATENIE etc.) cum poate fi asimilat? Casa de asigurari de sanatate a emis in acest sens un inscris in care spune ca un cetatean roman cu c.i. si care prezinta un card eu dintr-un stat membru UE, va fi considerat cetatean strain, desi Ord.com. CNAS/MS 1.503/1009 din 2013, in instructiunile de completare a FOCG, mentioneaza ca punctul "Cetatenia" se completeaza conform actului de identitate. Pentru ca situatia este una si incerta dar si conflictuala, va rog sa-mi scrieti daca solicitarea unitatii prestatoare de servicii medicale de a acoperi cardul de asigurari european slovean al cetateanului roman cu o carte de rezidenta in statul respectiv este abuziva. Cum este posibil ca un roman care este asigurat in Romania sa posede si un card de asigurari european al unui stat UE? La internare, el este cetatean eu si poate veni in buzunar doar cu cardul eu si o c.i. romaneasca? Nu este necesar un document prin care sa ateste dreptul de rezidenta in acel stat, in baza caruia s-a emis cardul. Am intalnit situatii, si nu putine, cand cetateni romani s-au prezentat cu carduri false! Incalcam vreun drept al ceteanului eu? Va multumesc!