Va multumesc pentru raspuns. Inteleg ca daca copilul major, beneficiar al obligatiei de intretinere nu face dovada ca urmeaza o forma de invatamant, pot, din initiativa mea, ca tert poprit, sau la cererea debitorului, sa-i sistez plata pensiei de intretinere? De la ce data? Daca pana la 26 de ani copilul major urmeaza diferite forme de invatamant, fara a fi incadrat in munca, putem sa tot jonglam cu dovada urmarii studiilor, respectiv cu plata/sistarea obligatiei de intretinere? Discutia pe aceasta tema este complexa, confruntandu-ma cu multe situatii de acest fel. Personal, consider ca incetarea platii obligatiei de intretinere in baza unei hotarari judecatoresti este solutia cea mai buna pentru tertul poprit. In toate celelalte situatii am de tras fie cu debitorul, fie cu creditorul, multi uita ca sunt de fapt tati si copii.
Am studiat Legea educatiei nationale si nu am gasit asa ceva. Structura anului scolar, de exemplu, se stabileste anual prin ordin de ministru. Oricum, nu asta ar fi problema. Punctual, ma intereseaza urmatoarele situatii: 1. - copil major, absolvent de liceu, care nu sustine bacalaureatul, 2. - copil major, absolvent de liceu, bacalaureat, care nu urmeaza cursuri universitare, 3. - student, care nu termina anul universitar din diverse motive, 4. - student, care in acelasi timp este si angajat si nu anunta despre aceasta, 5. - absolvent de studii superioare care se incadreaza in munca si nu anunta despre aceasta. In aceste situatii, care este data pana la care se datoreaza obligatia de intretinere? Pot eu ca tert poprit sa incetez retinerea pe baza documentelor prezentate de catre debitor sau de catre creditor (am avut o situatie in care creditorul, masterand, s-a incadrat in munca si a vrut sa-mi aduca copia contractului de munca), sau trebuie, in toate aceste situatii, o hotarare judecatoreasca de incetare a obligatiei de intretinere, process initiat de catre debitor? Nu am gasit nicaieri in Codul de procedura civila ca eu , ca tert poprit, am obligatia sa verific daca beneficiarul obligatiei de intretinere, mai este elev, student sau masterand, ci numai obligatia retinerii si platii sumei datorate. Fac aceasta precizare pentru ca multi dintre cei impricinati nu inteleg acest lucru, acuzandu-ne ca nu respectam hotararea judecatoreasca.
Cazurile sunt din practica. Hotararile judecatoresti stabilesc, in cazul copiilor majori, obligatia de intretinere "pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 de ani". Practic, copiii majori, dupa absolvirea unei forme de invatamant si pana la inscrierea in alta forma de invatamant, nu sunt elevi sau studenti. Pentru aceasta perioada debitorul datoreaza obligatie de intretinere? In cele mai multe din situatii, debitorii doresc sa nu li se mai retina obligatie de intretinere, neintelegand faptul ca trebuie sa se adreseze instantei, pentru a obtine incetarea platii obligatiei de intretinere.
Se mai datoreaza obligatie de intretinere in cazul copilului major, pentru perioada cuprinsa intre data terminarii studiilor liceale si data inceperii cursurilor universitare? Care este aceasta data? Este data terminarii anului scolar, sau ultima zi de sustinere a bacalaureatului? Ce obligatii revin beneficiarului obligatiei de intretinere in aceasta situatie? Tertul poprit poate opri retinerea obligatiei de intretinere pe baza documentelor transmise de catre debitor, sau este necesara o hotarare judecatoreasca de incetare a obligatiei de intretinere? Pentru incetarea obligatiei de intretinere in cazul majorilor, inainte de implinirea de catre acestia a varstei de 26 ani, este nevoie de hotarare judecatoreasca? Pe ce baza tertul poprit inceteaza retinerea obligatiri de intretinere in acest caz?