avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Activitate Marian-

Activitate Marian-

Ok, mersi de rsp. dar indiferent de literă și indiferent de care părinte ar fi vorba, părintele trebuie să facă parte din familie.
Așa scrie legea,
DACÃ
ambele persoane din FAMILIA RESPECTIVÃ îndeplinesc condiţiile de acordare, nu?
ATUNCI
a)
respectiv
b).
Deci am putea spune că o asfel de interpretare este contrară textului legii. Ca să fie totuși sustenabilă acestă interpretare, corespunde oare ea scopului urmărit de legiuitor?
Mulțumesc pentru răspunsul prompt. =D>

Din câte am înțeles autoritatea care aprobă concediul și indemnizația consideră și ea același lucru. Adică nu contează căsătoria ci faptul că ambii părinți se ocupă de îngrijirea copilului și că tatăl a recunoscut copilul.
Mai mult, am observat că autoritatea interpretează această lege în sensul aplicării sancțiunii, chiar dacă legea nu prevede expres, de exemplu, întreruperea stimulentului de inserție în cazul aplicării sancțiunii reducerii cu o lună a concediului de creștere.

Revenid la dilema mea ... în codul civil este stipulat faptul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită.


Art. 258. (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.
(2) Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.
(3) Statul este obligat să sprijine, prin măsuri economice şi sociale, încheierea căsătoriei, precum şi dezvoltarea şi consolidarea familiei.
(4) În sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie.

Căsătoria
Art. 259.(1) Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.

(2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.

... bla bla


Ori textul din oug 111/2010 foloseste cuvântul FAMILIE care dpdv legal (cel puțin dpdv al codului civil) nu poate exista în afara unei căsătorii. Chiar dacă în text este prevăzut și faptul că familia se întemeiază pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor, cerințele sunt prevăzute cumulativ, adică îndeplinirea acestei cerințe nu o exclude pe cealaltă, a căsătoriei.

Prin urmare, bazându-se pe aceste prevederi, tatăl concubin care nu dorește să-și ia concediul de cel puțin o lună ar fi îndreptățit să depună contestație cu privire la aplicarea sancțiunii reducerii concediului de minim o lună?

Concediul de cel puţin o lună respectiv sancţiunea reducerii cu o lună este obligatorie în cazul părintelui concubin?


Conform OUG 111/2010 art. 11. Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
...

Consideraţi că termenul de familie folosit aici cuprinde şi concubinajul? Merci.