Multumesc!
Cred ca o sa introduc taxa de 0,3 lei/kg. in pretul uleiului si voi face inregistrarile contabile aferente cumpararii si vanzarii de marfa!
O seara frumoasa!
Daca nu trebuie sa introduc in contabilitate taxa respectiva, Agentia de Protectie a Mediului cum urmareste trasabilitatea pe intregul lant de distributie? Daca vine in control si vrea sa vada cum am evidentiat taxa de mediu aplicata uleiurilor minerale?
In alta ordine de idei, eu achit furnizorului contravaloarea facturii ce reprezinta "ulei"+"taxa"+"TVA". Taxa de mediu trebuie evidentiata distinct pe factura de vanzare, pe tot lantul pana la consumatorul final, conform Ordinului nr. 578/2006, actualizat.
Aici am intampinat problema, nu stiu in ce conturi contabile sa inregistrez aceasta taxa!
Poate ca nu trebuie sa o inregistrez, cum spuneti dumneavoastra!
Insa, tocmai acesta este rolul contabilitatii, sa reflecte cat mai fidel situatia patrimoniala a firmei si fiecarei sume tranzactionate sa ii corespunda o inregistrare contabila.
Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila a achizitiei si achitarii uleiului de motor de la furnizor pana la vanzarea si incasarea uleiului de motor de la clienti (ulei cu taxa de mediu specificata distinct pe facturi).
Precizez ca sunt un intermediar-prestez servicii de reparare a motoarelor, schimb filtre de ulei si cumpar ulei de motor pe care il revand clientilor carora le-am schimbat filtrul. Nu stiu cum sa contabilizez operatiunea cu taxa de mediu de 0,3 lei/kg. de ulei de motor.
Daca eram din prima linie - producator si importator de uleiuri cred ca era mai simplu: contabilizam prin 635 si 447-Fondul de mediu. Cineva mi-a sugerat sa lucrez cu contul 473-Decontari din operatii in curs de clarificare-cont bifunctional, dar nu mi se pare corect pentru ca nu se evidentiaza taxa de ulei niciunde si la un eventual control sa nu am probleme!
Va multumesc anticipat!
Sporul pentru viza CFP se aplica la salariul de incadrare. Si sporul de vechime se aplica tot la salariul de incadrare.
Este adevarat ca se cam incurca termenii intre ei, dupa cum prezentati chiar dumneavoastra: "am salariul de incadrare format din: incadrare + vechime + 25 clase".
Nu am inteles, insa, postarea de mai sus: contabilii nu au voie sa acorde viza CFP?
Conform OMFP nr. 522/2003, anexa nr. 8, punctul 3, litera e), una din conditiile necesare a fi indeplinita este ca persoana sa aiba studii superioare, dar, prin exceptie, daca nu exista persoane cu studii superioare, pot fi numite si persoane cu studii medii de specialitate economica.
Indemnizatia de delegare, adica diurna, este acordata pentru masa, deci daca masa este asigurata de catre firma, nu se mai poate acorda si diurna! Diurna se acorda pentru acoperirea cheltuielilor cu masa de peste zi (minim 12 ore). Oricum suma este insuficienta! Cheltuielile de transport si cazare au regim separat. Vezi HG nr. 1860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.